Når du begynner å amme

Av Tine Røgeberg, jordmor


(Foto:PhotoDisc)
Når du begynner å amme

Melkeproduksjonen kommer ikke i gang for alvor før morkaken er kommet ut. To til fire døgn etter dette, vilmelken vanligvis begynne å fylle brystene. Jo oftere barnet suger, dess mer melk produseres. En nyfødt som fødes velnært og til termin, har et lager av ekstranæring i leveren som kan tæres på inntil melkeproduksjonen kommer ordentlig i gang. Den nyfødte trenger likevel de små mengdene råmelk den får i seg hver gang den dier i løpet av de første dagene.

Les mer om fysiologien ved amming.


Hva kan man gjøre for å få en best mulig start på ammingen?

Amming er noe som må innøves og læres. Det er sjelden det går helt av seg selv, spesielthos kvinner som ikke har ammet før. Det er ikke lett å være nybegynner, verken for mor eller barn. Ro og tålmodighet er meget viktig!

Barnet skal ligge med naken hud mot morens nakne hud. Dette stimulerer barnet og gjør det våkent, men rolig. Det beste er om barnet får ta brystet innen to timer etter fødselen. Da er nemlig den nyfødte på sitt mest våkne. Senere sovner ofte barnet, og det er ikke uvanlig at det sover i nesten ett døgn.

Mor skal ha en så behagelig hvilestilling som mulig, gjerne liggende på siden. Dette er behagelig for en mor med sårt underliv eller sting på magen etter keisersnitt, men det er også en god stilling for ammehjelperen.

Barnet kan legges på siden inn mot mors mage med nesen sin mot morens brystknopp. Duften og synet av brystet stimulerer barnet til å søke og gape. Fordi brystene produserer råmelk allerede i graviditeten, er det som oftest mulig å presse ut noen dråper melk med fingrene, slik at barnet kan få en prøvesmak som stimulerer til ytterligere innsats for å få fatt i brystet. Barnet vil nå kanskje slikke og kosesutte litt på brystknoppen eller huden rundt.

Etter en tid(det kan ta fra noen minutter til noen timer),vil han eller hun vise at det er klart for sitt første måltid ved å gape høyt. Barnets gapende munnskal leggestett inntil brystknoppen, slik at munnen gaper over både brystknoppen og en del av areola. Barnets hode skal være bøyd litt bakover for at brystvevet ikke skal komme i veien for nesen og pusten. Når barnet har riktig tak, vil underleppen være brettet utover, og sugebevegelsen kan sees på bakerste del av kjeven, ved øret. Får barnet sugegrop i kinnet, suger det feil. Da må det hjelpes til å få nytt tak.

Den nyfødte har medfødte instinkter som spiller en stor rolle for ammingen, for eksempel sugerefleks og søkerefleks. Disse refleksene kan bli sløvet en delhvis moren har fått sterke medikamenter under fødselen. Petidin er et slikt medikament, og brukes til å gi avslapning under fødselen. Dessverre kan dette ha effekt på barnets våkenhet etter fødselen og i lang tid etterpå. For tidlig fødte eller syke spedbarnkan også ha vanskelig for å amme, ogher trenger mor og barn ekstra hjelp for å komme i gang. Dette kan gjøres ved håndmelking, der man tar forsiktig tak over brystknoppen og areolamed de underliggende melkesjøene og skyver melken frem i melkegangene og ut.

Les mer om gode råd ved amming


Amming etter brystreduksjon (reduksjonsplastikk)

En brystoperasjonsom reduksjonsplastikk er ganskeomfattende. Kirurgen fjerner en trekant med brystvev på undersiden av brystet og flytter brystknoppen og areola lenger opp . Dessverre er brystvevet tettest på undersiden av brystet, så selv om man først og fremst tar fettvev fra dette området, er det ikke til å unngå at også en del brystkjertler fjernes eller ødelegges under operasjonen. 

Melkegangene og nervetrådene rundt brystknoppen vil heller ikke alltid fungere som de skal etter en slik operasjon.


Kan man amme etterreduksjonsplastikk?

Selv om kirurgene gjør det de kan for å bevare ammeevnen, er det svært uvanlig å kunne fullamme etter en slik operasjon, dvs. at barnet klarer seg kun på den melken moren lager. Derimot kan en del brystopererte amme delvis, det vil si at de gir barnet tillegg etter at det har fått den morsmelken som er.


Hva kan gjøres for å lette ammingenhos brystopererte?

Det er viktig at den brystopererte kvinnen er forberedt på at det er vanlig med ammeproblemer. Allerede i svangerskapet bør hun kontakte Ammehjelpenfor forberedende råd og veiledning. Hun bør også gi beskjed til sin svangerskaps-jordmor eller -lege og be om at det påføres hennes svangerskapsjournal om hun ønsker å amme eller ikke.

Fordi operasjonen kan ha skadet nervetråder, kan utdrivningsrefleksen, som styres av hormonet oxytocin, hemmes eller mangle helt. Da vil barnet få store problemer med å få melken ut av brystet. Oxytocinfinnes som nesespray og kan lette utdrivningsrefleksen.

Erfarne ammehjelpere anbefaler at brystopererte kvinner lærer seg håndmelking fremfor brystpumpe.

For at en brystoperert skal komme i gang med ammingen, er barnets sugekraft viktig. Opererte bryst trenger oftest mer tid på å komme i gang med produksjonen av melk. Det er derforammehjelpere anbefaler å gi barnet til den brystopererte kvinnen litt tillegg med kopp, ikke tåteflaske, allerede de første dagene etter fødselen. På den måten unngår man at barnet blir slapt og uinteressert i å suge.


Relevante artikler