Betennelse i brystet ved amming

Hva er brystbetennelse?

Brystbetennelse er en infeksjon i brystvevet. Betennelsen oppstår som oftest ca. to til tre uker etter fødselen.

Ved amming er brystet mer utsatt for bakterier, i og med at barnet kan overføre bakterier og at det ofte er småsår ved brystvorten.Betennelsen oppstår når bakterier kommer inn i brystvevet.

Det er brystvevet som infiseres og ikke melken. Dermed kan en fortsette å amme barnet. Dette er også en del av behandlingen.

Brystbetennelse kan være svært ubehagelig, med smerter og spenning i det angrepne brystet. Det er vanligvis bare det ene brystet som blir betent.


Hva forårsaker betennelse i brystet?

Brystbetennelse starter nesten alltid med en melkeopphopning og tilstoppede melkeganger. Hvis det kommer bakterier til, kan dette utvikle seg til en brystbetennelse. Bakteriene kommer inn i brystvevet gjennom melkegangene eller rifter i brystvorten. Kun i ca. 2 av 100 tilfeller vil man kunne finne bakterier ved dyrkningsprøve av melken, og da dreier det seg oftest om stafylokokkbakterier. Likevel er brystbetennelse alltid forårsaket av bakterier.

Tilstoppede melkeganger skyldes gjerne at:

Husk: betennelsen sitter i brystvevet og ikke i melken, så når du fortsetter med å amme, gir du altså ikke betennelsen videre til barnet. Betennelsen sitter ikke i morsmelken.


Hva er tegnene på brystbetennelse?

Det hele starter med en øm, rød varm og hard kul i det ene brystet. Deretter oppstår det gjerne raskt feber til 39-40 grader. Den ammende føler seg allment dårlig og trøtt med hodepine og frysninger. Det er da viktig å forebygge en videre utvikling av betennelsen.

Dersom betennelsen ikke blir behandlet, kan det bli en abscess (pussbyll). Da har det dannet seg et hulrom med puss inne i brystet.


Hva kan kvinnen selv gjøre?

Med en gang man merker en øm, rød kul i brystet, er det viktig å få tømt brystet og tømme det ofte. Dette kan forhindre at melkeopphopning utvikler seg til en brystbetennelse. Legg gjerne barnet til brystet annenhver time om dagen og to til tre ganger om natten. På denne måten får en tømt brystet. Hvis en ikke klarer å tømme brystet skikkelig ved amming, kan man håndmelke eller bruke en pumpe i tillegg. Det er også viktig å støtte opp brystet mellom ammestundene og bruke en god støttende bh.

Problemet pleier å løse seg etter et døgn med utmelking.

Hvis man ikke klarer å tømme brystet, hvis det ikke hjelper å tømme brystet eller hvis den ammende får feber, bør man oppsøke lege.

Det er viktig å fortsette med ammingen også når en har fått brystbetennelse. Å tømme brystet er fortsatt en viktig del av behandlingen. Melken er ikke betent, så den er helt trygg for barnet.


Hvordan behandler legen brystbetennelse?

For å lette utmelkingen, kan legen gi en nesespray som vil stimulere utdrivningsrefleksen. Sprayen inneholder prolaktin, et hormon som virker på melkegangene.

Hvis legen mener at det dreier seg om en brystbetennelse, må den behandles med antibiotika. Før en starter antibiotika-behandling, tar legen en melkeprøve som sendes inn til dyrkning. Ved hjelp av en dyrkningsprøve kan en ofte finne ut hvilken bakterie som forårsaker betennelsen og hvilket antibiotikum som virker.

En kan ikke vente med å starte antibiotika- behandlingen til legen får prøvesvaret. Et prøvesvar vil bare korrigere behandlingen om den viser seg ikke å være tilstrekkelig. Behandling med antibiotika starter rett etter prøvetaking. Antibiotika som gis til ammende er ikke farlig for barnet.

Samtidig som en tar antibiotika, er det fortsatt viktig å tømme brystet annenhver time. Dette er også en viktig del av behandlingen. Hvis antibiotika-behandlingen er den rette, vil feberen falle i løpet av de neste to dagene.

Hvis feberen ikke har forsvunnet innen 48 timer etter oppstart av antibiotika-behandlingen, må en kontakte lege igjen. På samme måte må kvinnen kontakte lege om hun fortsatt har en smertefull, avgrenset hevelse i brystet, ømme lymfeknuter i armhulen på samme side som det betente brystet, eller hvis det kommer puss ut av brystet. Dette kan være tegn på at det er en byll i brystet som må behandles.

Behandlingen for en byll med pussdannelse (abscess) er kirurgisk. I narkose lages ett lite snitt i brystet, og pusset dreneres ut. I en del tilfeller vil legen anbefale ammestopp inntil abscessen er tømt.


Tips til å få tømt brystet


Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier og Vibeke Manniche, barnelege, Ph.D.

Oppdatert av: Kristian Sæthre, lege

Sist oppdatert: 2011



Relevante artikler