Innleggelse på fødeavdelingen

Av Trude Thommesen, jordmor

Hva skjer ved innleggelse i fødeavdelingen?

Når kvinnen/paret kommer til avdelingen der hun skal føde, blir de vanligvis tatt i mot av en jordmor. Jordmoren vil lytte på fosterets hjerte, og kjenne på magen hvordan barnet ligger i livmoren. Hvis kvinnen har rier, vil jordmoren kjenne opp i skjeden om livmorhalsen har begynt å åpne seg. Det tas blodtrykk og urinprøve, og noen steder måles også temperatur og puls.

På noen fødesteder får kvinnen tilbud om et lite klyster før fødselen. Mange gravide opplever at de har hard avføring og problemer med å gå på toalettet, spesielt mot slutten av svangerskapet. Et klyster tømmer den nederste delen av tarmen, og gjør det også lettere for barnet å passere gjennom bekkenet. Kvinnen bestemmer selv om hun ønsker klyster.

Kvinnen vil ofte få tilbud om en dusj. Dette avhenger imidlertid litt av hvorfor hun kommer til avdelingen, og av hvor langt fødselen er kommet. Det varme vannet gjør godt når en har rier, og ofte slapper en litt bedre av. Mange fødesteder kan også tilby badekar, og dette har samme effekt.

Fødekrakk

Fødekvinnen og hennes ledsager blir så tildelt en fødestue hvor fødselen skal foregå. Her er det en fødeseng, en vanlig sykehusseng, dessuten diverse utstyr til fødselen, som sacco-sekk, fødekrakk, og en god lenestol. Utstyret varierer mellom avdelingene.

Overvåkning av barnet

Mange fødesteder benytter seg av en såkalt CTG (cardiotokografi), som er en elektronisk overvåkning av fosterlyden over omlag 20-25 minutter. Denne forteller hvordan barnets hjertelyd er og hvor ofte riene kommer. Kvinnen får to belter rundt magen, et som gir feste for registrering av hjertelyden til barnet, og et som registrerer stramning av livmoren. Hun må trykke på en knapp for hvert spark hun kjenner. Det skrives da ut et diagram, og ved å tolke dette kan man si noe om hvordan barnet har det. Undersøkelsen blir gjort så snart fødekvinnen kommer til avdelingen. Mange steder gjøres det en CTG flere ganger utover fødselen, slik at man kan følge med på hvordan det går med barnet.


Relevante artikler