Neseblødning hos barn

Gode råd om barn og neseblod

Neseblod kan virke dramatisk og skummelt for et barn, da barnet ofte vil tro at det feiler noe alvorlig siden det blør.

De vanligste grunnene til at barn blør neseblod er helt ufarlige. Barnet kan ha plukket seg i nesa, bare pusset nesa, eller fått et slag eller støt mot nesa. Det kan også være at barnet har puttet noe opp i nesa.

Når man blør neseblod er det fordi det har gått hull på en av de små blodårene i slimhinnen i nesa.

Hva gjør jeg når et barn blør neseblod?

Barnet blir ofte skremt av blodet og derfor er det viktig at du bevarer roen. Hold rundt barnet og snakk beroligende ved å si noe som: "Det er ikke farlig, nå setter vi oss ned og så går det snart over. Jeg blir hos deg og passer på deg".

Sett barnet på fanget og klem neseborene sammen. Du kan klemme med bare fingrene, med et lommetørkle, en vaskeklut eller lignende. Det er best å klemme den nederste, myke delen av nesa sammen med tommel og pekefinger. Det viktigste er at du holder med et fast og bestemt trykk.

Du skal holde i 10 minutter, se på klokka så du kan holde øye med tiden. Tiden virker ekstra lang når man venter på noe. Hvis barnet er stort nok kan du vise det hvordan det kan holde selv.

Hvis du er usikker på hvordan du skal holde kan du få lege eller helsesøster til å vise deg neste gang du er i kontakt med en av dem.

For å få tiden til å gå mens dere venter og for å avlede barnet, vil det være en god ide å lese en historie, se på barnetv eller lignende.

Når neseblodet har stoppet er det lurt å prøve å holde barnet fra voldsomme leker de neste timene. Du må også fortelle barnet at det ikke skal pusse nesa eller plukke i nesa de neste dagene. Det vil gå 7-10 dager før såret er helt bra igjen.

Hvis det ikke stopper så må du prøve igjen i nye 10 minutter. Hvis du ikke klarer å stoppe neseblodet etter tre slike forsøk skal du kontakte lege.

Hvorfor skal jeg klemme sammen barnets nese?

Når du klemmer sammen rundt den myke delen av barnets nese vil du samtidig klemme sammen den lille blodåra som blør. Dermed vil du stoppe blødningen og det dannes en sårskorpe over stedet det blødde fra.

Hvorfor skal barnet sitte?

Grunnen til at barnet skal sitte og ikke legges ned er at når man ligger vil blodtrykket i hodet stige. Et høyere blodtrykk i hodet vil gjøre at det kommer mere blod til den blodåra som er skadet og det vil bli vanskeligere å stoppe blødningen. Neseblodet stopper raskere hvis barnet sitter. Barnet skal heller ikke legge hodet bakover, men sitte vanlig.

Hvorfor får noen barn oftere neseblod enn andre?

Mennesker er forskjellige, vi har forskjellig utseende, men også ting inni kroppen, som blodårer, ligger litt forskjellig fra person til person. Hos barn som blør mye neseblod ligger blodårene lenger fram i neseslimhinnen enn hos andre. Derfor er blodårene mere utsatt hvis barna plukker seg i nesa, pusser nesa eller får et slag på nesa.

Noen barn plukker seg ofte i nesa og vil av den grunn være mere utsatt for å blø neseblod. Du kan prøve å forebygge neseblødninger ved å holde barnets negler helt kortklipte. Du også prøve å smøre litt vaselin på innsiden av neseborene slik at eventuelle skorper mykgjøres.

Hvis barnet ditt ofte blør neseblod kan du få legen til å kikke på det. Legen kan vurdere om det er en overfladisk blodåre som gjør at det blør så ofte. Hvis det er det kan den lukkes ved et lite inngrep.

Kan neseblod være farlig?

Hvis barnet svært ofte blør neseblod og det er vanskelig å stoppe blødningene skal du ta barnet med til legen. Legen kan undersøke barnet for eventuelle problemer med størkningen av blodet.

Hvis barnet har puttet noe opp i nesa skal du la en lege ta det ut. Legen har det rette utstyret til dette. Barn kan putte de utroligste ting opp i nesa og hvis du prøver å fjerne det selv, kan du risikere at du dytter det lenger inn og setter det bedre fast.

Når skal jeg ta kontakte lege hvis barnet blør neseblod?

Du skal gå til lege med barnet når det blør neseblod:

Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier.


Relevante artikler