Soling og din hudtype

Soling

Hvilken hudtype har jeg?

Det er noen få regler man skal kjenne til for å kunne sole seg uten å pådra seg forbrenninger. Mennesker kan deles inn i "hudtyper" etter hvordan de reagerer på solen.

Hvis du vil vite hvilken hudtype du har, skal du velge det av utsagnene under som passer best til deg:

Dette er en tenkt situasjon, hvor du soler deg for første gang på våren - uten bruk av solfaktor.

  1. Jeg blir alltid solbrent og aldri brun.
  2. Jeg har en øm solbrenthet etter ett døgn når jeg har fått en time med sol første gang. Etter syv dager er jeg lett brun.
  3. Jeg har en lett solbrenthet etter ett døgn når jeg har fått en time med sol første gang. Etter syv dager er jeg moderat brun.
  4. Jeg blir aldri solbrent av en enkelt times sol, og jeg er meget brun etter syv dager.

Hvordan unngår man å bli solbrent?

Solens stråler er sterkest mellom kl. 11 og 14, og man bør være ekstra påpasselig i denne perioden. Små barn tåler solen spesielt dårlig og skal beskyttes omhyggelig. Barn i denne aldersgruppen oppholder seg ofte fem til sju ganger lenger ute i solen enn de voksne. Den beste beskyttelsen for barna er å ha på seg lette, luftige klær i skarpt sollys. Babyer bør plasseres i skyggen.

Solforbrenninger heles tilsynelatende, men øker faren for hudkreft, eventuelt som føflekkreft, senere i livet.

Medisin, parfyme og gravide.

Hva bør du vite om solkremer?

Det finnes to metoder å angi solfaktorstyrken på; den amerikanske (Sun Protection Factor, SPF) og den europeiske. Forskjellen består i ulike definisjoner og generelt kan man si at det amerikanske "tallet" er omtrent dobbelt så stort som det europeiske. Det vil si at en amerikansk faktor åtte svarer til en europeisk faktor fire.

Det europeiske systemet er basert på hvor lenge en "alminnelig" blek nordeuropeisk hud kan oppholde seg i solen før den blir rød og øm. Normalt regner man med 20 minutter i begynnelsen av sesongen. Hvis man så benytter en solfaktor åtte, kan man oppholde seg 8 x 20 minutter (160 minutter) i solen, før huden blir rød og øm.

Hvis du vil beskytte et område helt mot solen, kan du dekke det til med tøy eller med en såkalt "solblokker". Du skal ikke nøye deg med en høy solfaktor, men bruke en fysisk blokker som for eksempel titanidioksid, som reflekterer de ultrafiolette strålene.

Hva gjør man hvis man blir solbrent?

En solforbrenning er en forbrenning forårsaket av solen. Som regel er det snakk om forbrenninger av 1.grad (rød hud og sviende smerte). Enkelte ganger kan det være forbrenninger av 2. grad (hevelse og blemmer).

Hva kan du selv gjøre?

For å lindre, kan man kjøle hudområdet med kjølig (ca. 25 grader varmt) vann i 1/2 - 1 time. Vær forsiktig med barn. De kan lett bli veldig avkjølt.

Du kan bruke en smertestillende gelé og hvis du har blitt veldig rød, kan du bruke en krem som inneholder hydrokortison 1%. Begge deler fås på apoteket uten resept.

Kontakt lege:


Skrevet av: Eric Olesen, lege


Relevante artikler