Sur mage - hva kan jeg gjøre?

Hva er symptomene?

Sure oppstøt, halsbrann og vondt i magen som eventuelt forverres, eller kun kommer i forbindelse med inntak av kaffe, sitrusfrukter, fet mat, løk, alkohol og sjokolade. Melk lindrer i noen tilfeller. Andre symptomer kan være uregelmessig avføring, tynn avføring og eventuelt smerter i forbindelse med toalettbesøk.

Hva kan det være?

Det mest alminnelige er spiserørskatarr, som skyldes at man får magesyre opp i spiserøret, hvor den ikke hører hjemme. Dette føles oftest som halsbrann, brystsvie, eller sure oppstøt. Årsaken til dette kan enten være at den øvre lukkemuskelen til magen avslappes, eller at magesekken er presset sammen på grunn av graviditet eller overvekt. Lukkemuskelen avslappes ytterligere i forbindelse med inntak av kaffe, sitrusfrukter, fet mat, løk, alkohol og sjokolade.

Magesår gir lignende symptomer og kan være vanskelig å skille fra spiserørskatarr ut fra symptomene. Har du samtidig vekttap eller svart avføring er det viktig at du kontakter en lege for å få undersøkt om du har magesår. Magesår skyldes i opp til 9 av 10 tilfeller en bakterie som heter "Helicobacter pylori". Denne bakterien kan fjernes med en kraftig kur med magesårsmedisin og antibiotika, slik at risikoen for å få et nytt magesår nedsettes betydelig.

Andre årsaker kan være irritabel tykktarm som ofte viser seg ved smerter som forverres ved spising, og lindres i forbindelse med toalettbesøk. Et vanlig symptom er også vekslende avføringsmønster, perioder med diaré/tynn avføring ("blyantformet") og forstoppelse.

Irritert tykktarm skyldes endret bevegelsesmønster i tarmene og kan ofte avhjelpes ved å drikke rikelig med væske og ellers sørge for en regelmessig livsrytme.

Utover dette finnes det en lang rekke mer sjeldne sykdommer (f.eks. Ulceros colitt og Crohns sykdom) som vil kreve henvisning til en spesialist.

Hva kan du gjøre selv?

Hva er faresignalene?

Alle disse symptomene krever at du kontakter lege, da tilstanden plutselig kan bli farlig.

Skrevet av: Odd Helge Gilja, lege, dr. med. etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege.


Relevante artikler