Tørr hud

Hva er tørr hud (xerosis)?

En hudtilstand, ikke nødvendigvis en hudsykdom, karakterisert ved flassende, eventuelt rød, irritert og kløende hud. Problemet er som regel størst på høsten og om vinteren. Tørr hud finnes som regel i ansiktet, på hendene samt på armer og ben. Problemet øker med alderen.

Hvordan oppstår tørr hud?

Antallet talgkjertler i huden og evnen til å holde på fuktighet faller med alderen. Det ser ut til at overhudens fettinnhold er den viktigste faktoren for hudens evne til å holde på vann og virke som en barriere mot omgivelsene.

Genetikk spiller også en rolle. Hvis det er tendenser til tørr hud i familien, er det større sannsynlighet for at man også selv lider av det eller kommer til å lide av det. I ekstreme tilfeller kan huden være helt fiskeskjellaktig (Ichtyosis).

Overdrevet vask med vann og såpe, tørt og varmt inneklima, vintervær, overdrevet soling og andre påvirkninger fra omgivelsene har stor betydning for uttørring av huden.

Kan man forebygge tørr hud?

Hvis du har en genetisk disposisjon til tørr hud, er det ingen grunn til å gjøre ting verre. Prøv å følge de rådene som står her; de vil kunne hjelpe deg et godt stykke på vei.

Hva kan jeg selv gjøre?

Hvilke behandlingsmuligheter finnes?

Først og fremst fuktighets- og fettkremer. Det er ingen grunn til å investere i dyre parfymerte kremer. Se om du kan finne gode, relativt billige uparfymerte kremer. Prøv noen forskjellige merker og velg et par stykker du liker. På apoteket kan du også få gode råd om fuktighetskremer. Til sommerbruk er det som oftest best med en tynnere fuktighetskrem, mens det til vinterbruk er bedre med en fetere fettkrem.

Hvis du har veldig tørr hud, kan legen din eller en hudlege i en periode behandle deg med krem som inneholder et hevelsesdempende hormon (glukokortikoidholdige preparater) samtidig med vanlig fuktighetskrem. Hvis du får søvnproblemer på grunn av kløe, kan legen gi deg kløedempende og søvndyssende antihistaminer.

Etter et opplegg avFlemming Andersen, lege.


Relevante artikler