Bronkoskopi


overskrift:Hva er en bronkoskopi?

De greiner som luftrøret deler seg i, kalles for bronkier.
Bronkoskopi er en undersøkelse, som man ved hjelp av et såkalt bronkoskop, undersøker hvordan innsiden av bronkiene ser ut. Bronkoskopet er et rørformet kikkertinstrument som eventuelt kan bøyes, slik at det kan følge krumningene på luftveiene.
Med bronkoskopet kan man se etter blødninger på innsiden av luftveiene, fremmedlegemer som har satt seg fast, eller eventuelle svulster.


overskrift:Er en bronkoskopi det samme som en bronkografi?

Nei, en bronkografi er en mer gammeldags undersøkelsesmetode for lungenes bronkier. Ved denne form for undersøkelse legger man en slange ned i luftrøret og heller deretter et kontraststoff ned i bronkiene. Kontraststoffet lyser tydelig opp på røntgenbilder av lungene. Denne undersøkelsesmetoden er i dag nesten helt erstattet av bronkoskopi og CT-Scanning.


overskrift:Hvem får foretatt en bronkoskopi?

Ofte utføres bronkoskopi for å finne årsaken til en vedvarende hoste eller blodig oppspytt fra luftveiene. Dette kan f.eks. skyldes fremmedlegemer i luftforgreiningene eller blødninger i slimhinnen. Bronkoskopet kan brukes til å fjerne fremmedlegemer som har satt seg fast. Ved mistanke om kreftsvulster kan det tas prøver til undersøkelse.


overskrift: Kan jeg spise før undersøkelsen?

Du skal verken spise, drikke eller røyke fra klokken 12 kvelden før undersøkelsen. Du skal heller ikke tygge tyggegummi.


overskrift:Hvordan foretas en bronkoskopi?

Før bronkoskopien får du en beroligende medisin, og blir bedøvet lokalt i svelget med en spray. Du får en liten gummipropp med en luftslange i det ene neseboret.

Bronkoskopien foretas ved at bronkoskopet føres gjennom munnen og ned i luftrøret. Det er smurt litt bedøvende gelé på instrumentets tupp. Risikoen for uhell, slik som infeksjon eller skade av luftveiene, er liten. Instrumentet er så tynt at du også kan puste mens undersøkelsen foregår.


overskrift:Hvor foretas en bronkoskopi?

Bronkoskopien utføres på sykehuset, ofte med henvisning fra en praktiserende lege eller en legevakt.


overskrift: Tar undersøkelsen lang tid?

Selve undersøkelsen varer sjelden mer en en halv time. Etter undersøkelsen skal du bli igjen på avdelingen et par timer. Du kan gjerne drikke litt etter undersøkelsen. Du skal der i mot ikke spise de første timene etter undersøkelsen, da bedøvelsen i svelget kan skape svelgeproblemer.


overskrift: Kan jeg kjøre hjem etter undersøkelsen?

Nei. Den beroligende medisinen virker også sløvende. Derfor kan du ikke kjøre hjem selv. Dersom du tar avslappende medisin før du drar hjemmefra, kan du heller ikke kjøre bil. Det beste er om du kan få en annen til å kjøre deg frem og tilbake.


Etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege


Relevante artikler