EKG

overskrift: Hva er EKG?

EKG er en forkortelse for elektrokardiografi. Det er en måling av hjertets elektriske aktivitet. Hjertet er en stor muskel som trekker seg sammen rytmisk og pumper blodet rundt i kroppen. Signalene som får hjertet til å trekke seg sammen stammer fra sinusknuten som er hjertets taktholder eller pacemaker. Det er de elektriske impulsene som utvikles når hjertet trekker seg sammen som oppfanges ved elektrokardiografi. Det bildet som kommer ut av undersøkelsen kalles et elektrokardiogram eller bare et EKG. Ved hjelp av det kan man påvise avvikelser i hjerterytmen, hastigheten og utbredelsen av impulsene.


overskrift:Hva brukes EKG til?

De opplysningene man får ut av et elektrokardiogram kan være nyttige i diagnostikken av forskjellige hjertesykdommer. Det kan også brukes til å vurdere virkningen av en behandling du har fått.


overskrift:Hvordan måles EKG?

Det avhenger av hva man skal bruke undersøkelsen til. Normalt tar man EKG i hvile, men hvis man ønsker å undersøke hjertets funksjon i belastningssituasjoner kan man foreta undersøkelsen på en trimsykkel eller en tredemølle/løpebånd (arbeids-EKG). Dette gjør man for eksempel ved mistanke om sykdom i kransarteriene eller medfødt hjertesykdom.

Det kan være nødvendig å supplere et EKG med andre undersøkelser som angiografi og hjertescintigrafi for å finne årsaken til sykdommen og vurdere hvor alvorlig den er.


overskrift:Hvordan utføres EKG-målingen?

Før undersøkelsen bør du fortelle legen om du tar noen form for medisin da det kan ha innflytelse på hjertets aktivitet. Noen ganger vil du kunne få beskjed om at man ikke må drikke alkohol, koffein eller røyke i de siste 24 timer før du skal ha tatt et EKG.

Før man setter elektrodene på huden blir den vasket med sprit og man smører en elektrisk ledende gelé der hvor elektrodene skal sitte.

Etter undersøkelsen fjernes elektrodene igjen og geleen tørkes av. Det kan gå litt tid før du får resultatet av undersøkelsen fordi det først skal konfereres legene imellom.


overskrift:Er EKG farlig?


Etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege


Relevante artikler