Medisinsk ordbok
 
    Alfabetisk medisinsk ordbok

A B C D E F G H I J K
L M N O P R S T U V
 
   

kariesNorsk: tannråte. Angrep på og ødeleggelse av tennenes emalje. Angrepet skjer ved at bakterier på tannoverflaten spalter karbohydrater i plakket (belegget) som fester seg på tennene etter et måltid. Bakteriene forårsaker slik et syreutslipp, slik at syren etser på tennenes emalje. Ved å minke inntak av karbohydratrik mat (eks. sukker) og å ha god tannhygiene.
kateterInstrument (et rør), som kan føres inn i urinblæren for tapping av urin, i hjertet for trykkmåling m.m.
keloidBindevesfortykkelse i arrvev. Tilstanden er godartet, og opptrer oftere hos enkelte personer som er arvelig disponert for den.
keratittNorsk: hornhinnebetennelse. Betennelse i øyets hornhinne, forårsaket oftest av irriterende substanser utenfra, slik som bakterier, virus eller fremmedlegemer. Symptomene er svie/ømhet, økt tåreflod og lysømfintlighet.
keratoconusTilstand der hornhinnen formes mer og mer som en kjegle. Defekten er medfødt.
kjemoterapiNorsk: cellegift. Behandling med kjemoterapeutika, f.eks. i forbindelse med kreftsykdom.
kjernikterusTilstand som opptrer oftest hos spedbarn. Hemoglobin brytes ned så raskt, at det opphopes et avfallsstoff, bilirubin, i blodet. Bilirubin påvirker igjen, og kan ødelegge, visse nervekjerner i hjernen, dersom konsentrasjonen blir tilstrekkelig høy.
klimakteriumNorsk: overgangsalder. Perioden i en kvinnes liv, der kvinnen går fra å være fruktbar til ikke å være det. Opptrer oftest 45-50 års alder. Eggstokkene reduserer produksjon av kjønnshormoner, og menstruasjonen kommer først uregelmessig, og opphører etter en stund (menopause). Den nedsatte produksjonen av kjønnshormoner fører også, på sikt, til en del andre forandringer i kvinnekroppen. Det finnes også en mannlig overgangsalder, der testiklene gradvis reduserer sin produksjon av mannlige kjønnshormoner, men denne skjer senere enn hos kvinnen, og uten så sterke symptomer.
koagulasjonNorsk: koagulasjon. Brukes oftest om prosessen der blod størkner, men kan også brukes om andre lignende prosesser. Blodkoagulasjonen er en livsviktig og nøye regulert prosess der 13 forskjellige koagulasjonsfaktorer deltar i dannelsen av et koagel som skal stoppe blødning.
koloskopiNorsk: kolonoskopi. Undersøkelse av nedre del av tykktarmen ved hjelp et rør(koloskop) som føres inn endetarmsåpningen.
kolostrumBrystmelk som skilles ut sent i graviditeten og de første par dagene etter fødselen. Melken er rik på immunoglobuliner, som styrker barnets immunforsvar, men relativt fettfattig.
KOLSFellesbetegnelse på en rekke lungesykdommer, som alle gjør pasienten tungpustet p.g.a. innsnevrede bronkier. (Eks. astma, lungeemfysem, kronisk bronkitt)
kompartmentsyndromVed blødning i en muskellosje, f. eks. ved et brudd i leggen, vil blødningen føre til dramatisk økt trykk i losjen. Dette fordi bindevevshinnen (fascien) rundt losjen er uelastisk. Trykkøkningen kan ubehandlet bli så høy at den klemmer av blodkar, slik at vevet ikke blir forsynt med blod, og får skader eller dør p.g.a. dette.
koniseringPrøvetaking fra livmoren (vanligvis ved mistanke om kreft), der kirurgen fjerner en kjegleformet del av livmortappen (fortio uteri).
kontrakturTilstand der et ledd har nedsatt bevegelighet, oftest som følge av at en muskel har blitt forkortet (f.eks. etter et slag eller en lammelse). Uttrykket kan også bety kronisk sammentrekning av vev, f.eks. hud.
kontusjonVevsskade som forårsakes av slag eller støt. Ofte dreier det seg om knusningsskade.
Korsakoffs sykdomOrganisk nervesykdom, der hjernefunksjonene blir generelt forstyrrede, med bl.a. forvirring og trang til å lyve. Hukommelsen svikter også ved denne type sykdom. Ofte er tilstanden et resultat av tiaminmangel og alkoholmisbruk.
KorsbåndTo ligamenter som krysser hverandre mellom skinneleggsbeinet og lårbeinet i kneleddet. Båndene er med på å stabilisere de nevnte knokler i forhold til bevegelser frem- og bakover i forhold til hverandre. Ruptur eller delvis ruptur av korsbåndene er en svært vanlig idrettsskade.
kortisonHormon fra binyrebarken (fra kortisol) og en av glukokortikoidene. Nyttes som legemiddel, ved å virke betennelsesdempende lokalt i kroppen. Stoffet brukes også ved sviktende binyrebarkfunksjon.
krepitasjonNorsk: knatrelyder. Beskrivelse av lyd man hører med stetoskop (auskultasjon), ved væskeansamling i lungene (eks. hjertesvikt eller lungebetennelse). Lyden minner om rasling med slikepapir eller lyden av potetmel som klemmes.
kromosomerNorsk: arveanlegg. Konstruksjon vi finner i cellekjernen, hvor DNA er kveilet opp og pakket rundt nukleinsyrer og proteiner. Ved celledeling blir de synlige dersom man bruker en bestemt fargeteknikk (chromos = farge), slik at de kan studeres mikroskopisk. Hos menneskene finner vi normalt 46 kromosomer (23 par). Kjønnskromosomene er spesielle. Her har kvinner to X- og menn ett X- og ett Y-kromosom.
kruppTilstand (oftest hos spedbarn) der munnen, svelget og strupehodets slimhinner er svært hovne, forårsaket av en betennelse i de aktuelle områdene. Symptomene er bjeffete hoste, pustebesvær og i verste fall kvelning, som følge av hevelsene. Ekte krupp forårsakes av difteri, mens falsk krupp kan stamme fra andre luftveisinfeksjoner.
kryokirurgiNorsk: frysekirurgi. Kryokirurgi er en kirurgisk metode der et begrenset område av et vev dypfryses ved hjelp av flytende nitrogen. Dypfrysingen gir et tydelig avgrenset område som kan fjernes uten å forårsake større blødninger. Metoden brukes ofte ved linsekirurgi på øyet, ved enkelte prostataoperasjoner, ved behandling av ondartede svulster og hjernekirurgi.
kynnereLivmorsammentrekninger som kan oppstå under hele svangerskapet. I motsetning til rier har ikke kynnere som funksjon å drive ut barnet. Tenderer til å komme hyppigere mot slutten av svagnerskapet.