Medisin på tvers av grensene

Hvis du til daglig bruker medisin, bør du ta den med i håndbagasjen. Det går vanligvis greit å kjøpe den medisinen du får bruk for på utenlandske apoteker, men erfaring viser at man ofte får bruk for medisinen på et tidspunkt hvor apoteker og butikker er stengt, eller ligger langt unna. Det er også mest praktisk å ikke måtte bruke tid på å skaffe den medisinen du normalt bruker, eller på å finne en lege som kan gi deg resept på medisinen. Samtidig kan du unngå eventuelle språkproblemer.

Pass og piller

Overskrift: Snakk med legen i god tid

Det er en god idé å snakke med legen i god tid før du skal reise. Legen kan fortelle deg om du må ta særskilte forhåndsregler, eller om du trenger å ta med ekstra medisin til den turen du skal på. Samtidig kan du få avklart om du trenger vaksinasjoner eller malariaforebyggende medisin før du reiser. Du kan også bruke NettDoktor sitt kart over de områder i verden, der du vil få bruk for en vaksine eller malariaforebyggende medikamenter før reisen.

Overskrift: Erklæring fra legen

Dersom du har med kanyler og sprøyter i bagasjen, eller reseptbelagt medisin, er det en god idé å be legen din om å skrive en bekreftelse på engelsk, som forklarer eventuelle tvilende tollere, hvorfor du har tatt med dette utstyret. Utstyret trengs i tilfelle du har med medisin som skal settes under huden eller i blodet. Det kan også hende du har med sprøyter og kanyler, dersom uhellet er ute og du trenger en injeksjon.

Speilskap med piller

Legens brev kan utformes som en "To whom it may concern"-erklæring, hvor legen forklarer at han har satt deg på en behandling med medisinen, eller at dine medbragte kanyler og sprøyter har et formål


Overskrift: Hva og hvor mye?

Mengden du tar med på reisen, skal være rimelig i forhold til reisens lengde. Mellom de europeiske landene finnes det en avtale som sier at du kan ta med en mengde som tilsvarer forbruk i 3 måneder.
Om du bruker et sterkt smertestillende middel, som for eksempel Ketagan eller Contalgin, og dosering er "1 tablett om dagen", vil det likevel virke merkelig om du tar med 100 stk i toalettvesken.


Overskrift: Sjekk med ambassaden

Dersom du reiser lengre vekk enn Europa, kan det være mer kompliserte regler for innførsel av medisin over grensen. Flere land, blant annet India, Pakistan og Tyrkia, samt landene i Midtøsten, har for eksempel lister over legemidler som det er forbud mot å innføre i det gjeldene landet. Derfor kan det være en god idé å kontakte det gjeldene lands ambassade i god tid før avreise. Da vil du være sikker på at det ikke blir problemer med å innføre den medisinen du bruker.

Etter et opplegg av Marianne Møller, farmasøyt



Oppdatert av: Kristian Sæthre, lege

Sist oppdatert: 02.04.2007