Sex etter sykdom i underlivet

Skrevet av Haakon Aars, lege.

Sex etter sykdom i underlivet

Overskrift: Påvirker sykdom i underlivet det seksuelle samlivet?

Nesten alle sykdommer i underlivet hos kvinner - også de i de nedre urinveiene og nedre deler av tarmen - kan gi symptomer som kan påvirke det seksuelle samlivet. Det er spesielt smerter, ømhet, svie, utflod og blødning som kan være direkte årsak til at sex, og spesielt samleie, kan være ubehagelig.

Men også tanken på sykdom kan påvirke sexlivet slik at lysten svekkes. Det gjelder for eksempel hvis man er inkontinent for avføring eller urin (ufrivillig avføring eller vannlating). Hvis du likevel forsøker å ha samleie, er det vanskelig å slappe av, og da kan det hele gå i stå.

Etter sykdom i underlivet kan det fremdeles være ubehag som gjør det vanskelig å komme i gang med sexlivet igjen.

Etter operasjoner kan det ofte ta flere måneder hvor du stadig kan ha uvante følelser i underlivet ditt. Selv om kroppen som helhet fungerer normalt, er det ikke sikkert at du med en gang har lyst til, og kan gjennomføre et samleie med samme glede som før.


Overskrift:Hva gjør man for å få det seksuelle samlivet til at fungere?

Det er viktig å snakke med partneren din og gjerne selv si i fra når du har lyst til å gjenoppta sexlivet. Partneren har jo ikke mulighet til å gjette hva du vil og hva du kan klare hvis du ikke gir noen signaler.

Hvis du ikke sier noe, maser partneren kanskje på deg for tidlig, og enten avviser du ham eller så gir du etter fordi du har lyst til å være imøtekommende. Da kan det bli en fiasko - i hvert fall for deg - men sikkert for dere begge.

Det kan også være at han holder igjen fordi han er hensynsfull og forsiktig. Hvis du i tillegg ikke sier noe fordi det til vanlig er han som tar initiativet - blir det ikke til noe. Du tror at han ikke har lyst, og han tror at du ikke har lyst.


Overskrift:Hva gjør man ved betennelse i underlivet?

Det kan være vanskelig å komme i gang. Særlig etter underlivsbetennelse kan det kanskje i flere måneder fortsatt være ømhet, og en gang i blant også smerter som får deg til å tro at det fremdeles er noe i veien eller at betennelsen er kommet tilbake.

Å forsøke med samleie i den situasjonen er nesten dømt til å mislykkes. Men det er lang tid å vente hvis du ellers har det godt, og kanskje - etter hvert - også har lyst på sex.

Snakk med partneren din om det. Finn ut av når dere begge to har lyst, og start så med kyss og klem og andre kjærtegn. Unngå samleie til du har mot til det og gir signal. Vent til du føler at du er parat. Det vil si at du i tillegg til lysten merker at du er tilstrekkelig våt i skjeden til at han kan komme inn uten vanskeligheter.

Hvis det da likevel gjør vondt eller på annen måte er ubehagelig, slutter dere igjen og fortsetter med kjærtegnene, gir hverandre utløsning eller hva dere ellers har lyst til.


Overskrift:Hva gjør man etter fødsel?

Etter en fødsel kan det også være problemer med å komme i gang med sexlivet. I tillegg fører det nye livet med seg ansvar for, og ekstra arbeid med det lille barnet. Dette tapper så mange krefter fra begge parter - kanskje spesielt fra moren - at sexlivet står langt nede på listen over de daglige sysler.

Her er det viktig at dere snakker ærlig om tingene og forteller at manglende lyst ikke er et uttrykk for at man er mindre glad i hverandre, men at man rett og slett er sliten og det tar tid å komme i gang igjen med sexlivet.


Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesiallege.


Relevante artikler