Fakta om skiskader

Skreivet av Atle Klovning, spesialist i allmennmedisin

Snødekte bakker og fart på skiene. Skiferie er moro, men for mange ender det i det reneste mareritt. Hvert år kommer svært mange nordmenn hjem fra skituren med ødelagte lemmer. Oftest går det ut over knær, ankler, fingre og kraveben, mens mer alvorlige skader, som f.eks. kraniebrudd heldigvis er sjeldne.

Skadene kan ikke utryddes helt, men gode forhåndsregler kan begrense dem betraktelig. Forberedelse og forsiktighet er nøkkelordene.

Før skiferien Når du er på vei
Tren balansen
Tren styrke og kondisjon
Sørg for at utstyret er i orden
Varm opp
Holde deg i oppmerkede løyper
Ta en pause når du er sliten
Dra ikke avgårde i dårlig vær - følg med på værmeldingen
Gi beskjed om hvor du går og når du regner med å være tilbake
Alkohol og skitur hører ikke sammen

Styrke- og kondisjonstrening

Uansett om du går på langrenn, slalåm, telemark eller snøbrett, er det viktig at du er i form til ferien. Er kondisjonen dårlig, blir man fortere trett og får dårligere konsentrasjonsevne. Dermed øker risikoen for å komme til skade.

Du bør derfor trene regelmessig for å ha et godt grunnlag før ferien. Treningen kan være løping, aerobics, trening i skiklubben eller andre ting man trives godt med. Spesielt skal man tenke på å trene de muskelgruppene man bruker med ski på bena - først og fremst lårmuskulaturen.

Les om styrketrening.


Balanse og koordinering

Foruten styrke og kondisjon er det også viktig at man får trent balanse og koordinering. Et vippebrett er en god investering som også kan brukes til opptrening av f.eks. en forstuvet ankel.

Balansen kan selvfølgelig også trenes uten et slikt vippebrett. Øv deg på å stå på ett ben og bøye kneet opp og ned - eller gå og stå på tærne. Øvelsene kan gjøres vanskeligere ved å lukke øynene når du utfører dem.


Når du kommer frem

Når du er i skibakken eller i turterrenget, er det viktig å økonomisere kreftene så du ikke går helt tom. Korte pauser i løpet av dagen eller en halv "fridag" er en god investering - både fordi tretthet øker risikoen for skader, og fordi du gjerne skal ha glede av å gå på ski i opptil en uke.

Vær forsiktig med å gå utenfor oppmerkede løyper. Det kan være fristende å utforske nytt terreng, men hvert år er det mange som skader seg og mister livet på grunn av dette.

Dra heller ikke på tur i dårlig vær. Lytt til værmeldingen, og sørg for å ha med godt utstyr. Det er også en god regel at man gir beskjed om hvor man skal gå og når man kommer tilbake.


Fjellvettreglene


Huskeliste:


Etter et opplegg av Hans Gad Johansen, ortoped