Fakta om bleieutslett

baby

Hva er bleieutslett?

Bleieutslett er en samlebetegnelse for en rekke tilstander som gir rødme, irritasjon og eksemdannelse i bleieområdet hos spedbarn.

Hvordan får barn bleieutslett?

De fleste barn vil i løpet av bleieperioden få bleieutslett i en eller annen grad. Huden i bleieområdet er i forveien varmere og fuktigere enn andre steder på kroppen. Når man så i tillegg pakker babyen inn i varme og tettsittende bleier, som også bringer avføring og urin i tett kontakt med huden, vil det oppstå problemer på et eller annet tidspunkt.

Jo lenger babyen har en våt bleie på kroppen, desto større er risikoen for bleieutslett. Problemet er størst hvis babyen har diaré.

Andre hudlidelser som seboré, barneeksem og flassende eksem, kan forveksles med bleieutslett og dessuten forverre tilstanden.

Enkelte kremer og puddere kan også irritere babyens hud og gi bleieutslett.

Hva er tegnene på bleieutslett?

Hvem er spesielt utsatt?

Gode råd

Hvordan stiller legen diagnosen bleieutslett?

Ved å se på barnets hud. Hvis bleieutslettet ser ut til å være infisert med gjærsopp eller bakterier, vil legen evt. ta en avskrapning av området.

Tegn på mulig forverring

Det kan gå hull på huden. Huden faller av i flak og babyen kan utvikle sår og pussfylte blemmer. Bleieutslettet kan spre seg utenfor bleieområdet.

Hvordan er prognosen?

Ved å følge de ovenstående rådene, vil man i stor grad kunne unngå at det utvikles bleieutslett. Hvis skaden allerede har skjedd, vil de samme rådene som regel kunne roe ned tilstanden i løpet av et par dager.Hvis dette ikke skjer, skal du oppsøke lege.

Hvordan behandles bleieutslett?

Vanskeligere tilfeller av bleieutslett kan behandles med krem som har et lavt innhold av binyrebarkhormon (kortikoidsteroider) eller med et tjæreholdig preparat. En eventuell tilstøtende sopp- eller bakterieinfeksjon skal også behandles.

Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege og Ulla Søderberg, spesialist. Oppdatert i 2015.


Relevante artikler