Cøliaki (glutenallergi)
Hva er cøliaki?
Cøliaki er en tilstand med allergi overfor en spesiell bestanddel i "gluten", som finnes i korn. Spesielt finnes gluten i korntypene: Hvete, bygg og rug.
Cøliaki angriper tynntarmens slimhinne og fører til nedsatt funksjon av tarmen slik at man får vanskeligheter med å oppta kostens ernærings-bestanddeler (vitaminer, mineraler, kullhydrater og fett). Cøliaki er en kronisk lidelse som finnes i alle aldersgrupper. Slimhinnens funksjon kan gjenopprettes og vedlikeholdes ved å innta kost hvor man utelater ovennevnte kornsorter.
Hvorfor får man cøliaki?
Det er en liten arvelig tendens. For at sykdommen skal oppstå forutsettes det at man inntar kost, som inneholder glutenholdige kornsorter.
- Risikoen for å utvikle cøliaki er større jo tidligere småbarn begynner å spise grøt og brød.
- I noen land er cøliaki spesielt hyppig (Sverige, Irland).
Hos cøliakipasienter fører gluten til betennelsesforandringer og karakteristiske endringer i tynntarmens slimhinne (atrofi, dvs.nedbrytning av slimhinnens overflatestruktur). Disse forandringene resulterer i nedsatt funksjon av tarmen. Dette fører til vekttap, diaré og vitamin-/mineralmangel (især jern og kalk). Videre fører det til redusert vekst hos barn.
Hvordan oppleves cøliaki?
- Veksthemming og vantrivsel hos barn
- Vekttap eller kronisk lav vekt
- Kronisk diaré
- Tretthet (på grunn av jern- eller blodmangel)
Hva kan man selv gjøre?
Følg Helsetilsynets retningslinjer om kost til barn (så de ikke får glutenholdig mat for tidlig i livet). Typisk introduseres brød og glutenholdig grøt fra 6 måneders alderen.
Hvordan stiller legen diagnosen?
- Ved en slimhinneprøve fra tynntarmen i forbindelse med en mage-kikkertundersøkelse.
- Ofte kan man få en mistanke ved noen bestemte blodprøver ("endomysiumantistoffer" og "gliadin-antistoffer")
- Små barn (2-3 år) har et typisk utseende med slapp rumpe og stor og bulende mave.
- Avføringen hos små barn er voldsom i mengde, sur lukt og glinsende pga. høy utskillelse av fett.
- Foreldrene kan fortelle at barnet er matlei, trøtt og irritabel
Hvordan behandles cøliaki
- Livslang glutenfri diett(det vil si også for eksempel meljevning) etter veiledning fra utdannet ernæringsfysiolog.
- Ris, hirse og mais kan inntas fritt.
- Multi-vitamintabletter og evt. mineral - og vitamintilskudd.
Hvordan er prognosen?
- Cøliakipasienter har samme fremtidsutsikter som resten av befolkningen
- Diettbrudd er spesielt alvorlige for barn på grunn av veksthemmingen
- Diettbrudd fører til økt risiko for benskjørhet for voksne.
- Hvis dietten ikke overholdes, er det en økt risiko for visse kreftformer (bl.a. tynntarmskreft). Men da denne kreftformen er ekstremt sjelden, spiller det ingen rolle for den enkelte cøliakipasient.
- I fremtiden vil det nok være mulig å fremstille kornsorter (hvete, rug og bygg) som ikke inneholder den allergifremkallende bestanddelen i gluten.
Skrevet av Odd Helge Gilja, lege, Dr. med. etter et opplegg av Torben Nathan, lege og Ove Schaffalitzky de Muckadell, overlege, professor dr.med.