Kjønnsvorter eller kondylomer

Hva er kondylomer?

Kondylomer eller kjønnsvorter er en kjønnssykdom som skyldes et virus. Viruset kalles humant papillomavirus, forkortet HPV.

Kondylomene er flate, spisse eller blomkållignende vorter. De ses hyppigst på kjønnsorganene og rundt endetarmsåpningen.

HPV kan inndeles i flere undertyper. Noen undertyper er vanskeligere å behandle enn andre. Noen menes å kunne ha en sammenheng med enkelte typer kreft og forstadiene til disse.

Kondylomer er en av de hyppigste virale (av virus) kjønnssykdommene. Antallet av nye tilfeller har steget kraftig de siste 20 årene. Tilstanden er hyppigst hos unge i begynnelsen av 20-åra.

Hvordan får man kondylomer?

Hva er tegnene på at man har fått kondylomer?

Hvem har risiko for å få kjønnsvorter?

Gode råd

Hvordan stiller legen diagnosen kondylomer?

Legen stiller diagnosen ved å se på vortene og sammenligne med hva hun/han tidligere har sett og lest.

Til påvisning av "usynlige" kjønnsvorter bruker legen en fortynnet oppløsning av eddiksyre. Oppløsningen smøres på huden og eventuelle kondylomer vil ses som hvite områder.

Hvordan er prognosen?

Hvis man en gang har blitt smittet med kondylomer må man regne med at man har viruset i seg resten av livet, og de kan dukke opp en gang imellom. Mange opplever kun et enkelt utbrudd.

Behandlingen kan være langvarig (måneder).

Noen av kondylom-typene (papillomavirustypene) menes å ha en sammenheng med celleforandringer og kreft i livmorhalsen. Ved å ta en celleprøve fra livmorhalsen kan legen undersøke dette. En slik undersøkelse anbefales til kvinner som har kondylomer i skjeden. (Det er den samme undersøkelsen som det anbefales at alle kvinner mellom 25 og 70 år får foretatt hvert tredje år.)

Hvordan behandles kondylomer?

Det er først og fremst viktig at både du og din/dine partner/-e blir behandlet. Det er viktig å følge behandlingen da kjønnsvortene er lettest å behandle når de er små og få.

Kondylomer kan behandles med pensling med cellegiften podofyllotoksin (Podoyllin).

Ved mange vorter eller vorter på slimhinnene f.eks. inne i skjeden kan legen henvise deg til en spesialist som kan fjerne vortene i lokalbedøvelse. Hyppigst fjernes de da med laser, ved frysning, eller de skjæres bort.

Oppdatert i 2016.


Relevante artikler