Forebygging av fall ved benskjørhet

Hvorfor forebygge fall i hjemmet?

De farligste benbruddene ved benskjørhet er hoftebruddene. De oppstår nesten alltid ved fall hvor man faller direkte på hoften. Det har vist seg at omtrent hvert 20. fall i hjemmet fører til en bruddskade. Av disse er hvert femte et hoftebrudd. Hvis man kan unngå å falle, kan man også unngå et hoftebrudd.

Hva kan man gjøre selv?

Sørg for hensiktsmessige flate sko tilpasset forholdene (ute, inne, sommer, vinter). Skoene må være stabile.

Sørg for god belysning hjemme. Bruk briller med riktig styrke. Overmøblerte rom kan være en risiko. Anskaff hensiktsmessige møbler, stoler med god sittehøyde og armlener. Rekkverk i trapper. Antiskliremser i dusj/badekar og støttehåndtak på veggen, eventuelt også ved toalettet. Unngå løse tepper, vær særlig oppmerksom på krøll på teppekantene.

Vær i fysisk aktivitet, gå turer. Muskelkraften svinner og skjelettet avkalkes raskt når man ligger mye. Husk på ernæringen: regelmessige måltider og middag hver dag. Det er god næring i egg. Tilskudd av kalk og D-vitamin er viktig.

Vær forsiktig med medisin som virker sløvende, spesielt sovepiller og beroligende medisin.

Snakk med legen om medisinen din hvis du er svimmel eller har falltendenser. Snakk med legen om medisinen din hvis du er svimmel, ustø eller har falltendenser. Mange eldre mennesker har bruk for blodtrykksmedisin og vanndrivende midler, men hvis man får for mye eller for kraftig medisin, kan det øke risikoen for fall. Det er ikke uvanlig å falle i forbindelse med toalettbesøk om natten. Sovemedisin gjør toalettbesøk om natten ekstra risikabelt. Vurder derfor å ta i bruk en nattpotte.

Hvis man likevel faller

Hvis man har stor risiko for å falle kan en hoftebeskytter være en god idé. Hoftebeskytteren bæres under klærne og virker som en styrthjelm for hoften. Det har vist seg at risikoen for å brekke hoften kan halveres hos eldre mennesker hvis de benytter en hoftebeskytter. Man bør øve seg på å komme opp fra liggende stilling på gulvet.

Etter et opplegg av Bo Abrahamsen, lege, PhD og Leif Mosekilde, overlege, professor dr.med.


Relevante artikler