Skabb

Hva er skabb?

Skabb er en smittsom hudsykdom som ses med økende hyppighet. Årsaken til denne økningen er ukjent. Tidligere trodde man at skabb bare smittet mellom personer som lå under samme dyne. Dette vet vi i dag er feil.

Skabb kan spres svært raskt på steder hvor mange barn og ungdommer er samlet på ett sted og i tett kontakt, for eksempel i barnehager og på skoler.

Hvordan smitter skabb?

Skabbmidden overføres ved at gravide hunnmidd graver seg inn i hudens øverste lag og lager små ganger. I disse gangene legger hunnmidden egg. Etter eggleggingen dør midden. Det går cirka tre uker før eggene klekkes og en ny generasjon midd er klare til å formere seg.

Det går også ca. tre uker fra du har blitt smittet med skabb til kløen begynner. Den intense kløen gjør at man skraper hull på huden. Også om natten klør man seg til blods fordi kløen er så kraftig.

Skabben angriper hyppigst fingre, håndledd, armhuler, huden rundt navlen og på brystvortene hos kvinner.

Hvordan stiller legen diagnosen?

Det kan ofte være vanskelig å stille diagnosen sikkert. Først når legen kan lokalisere en skabbmidd, skrape den ut og undersøke den i et mikroskop er diagnosen helt sikker.

Hvordan er prognosen?

Skabb forsvinner ikke av seg selv. Hvis du ikke behandles risikerer du å få eksem eller en annen kronisk hudsykdom.

Hvordan behandles skabb og hvilken medisin gis?

Hvis du selv vet at det er skabb eller hvis din lege har stilt diagnosen er behandlingen enkel og effektiv. Midler til behandling av skabb fåes uten resept. Følg bruksanvisningen nøye! Det er viktig at hele familien behandles samtidig. Hvis ikke risikerer man at middene lever videre hos andre i familien og senere blir man igjen smittet selv. På den måten kan infeksjonen komme igjen etter 2-3 uker hvis ikke skabben utryddes en gang for alle. Man bør også tenke over hvem man har hatt besøk av eller vært på besøk hos de siste tre ukene og fortelle dem at de også kan være smittet. Man skal også informere skolen/barnehagen. Dette er viktig slik at man kan ta forholdsregler for å begrense smitten.

Etter et opplegg av Edvin Schei, dr.med, lege.


Relevante artikler