Trang forhud (Fimose)

Forhuden

Trang forhud

Hos nyfødte gutter er forhuden alltid lukket omkring hode på penis eller glans. Kun en liten åpning finnes som passasjevei for urin. I de første levemåneder er forhuden vokst sammen med glans, og forhuden kan ikke trekkes tilbake. Og det skal du ikke heller ikke forsøke på.

Etterhvert blir forhuden mer løs, og hos mange gutter kan den i løpet av de første året trekkes tilbake. Blant tre-årige vil cirka halvparten klare dette. Det frarådes at du med makt forsøker å trekke den tilbake fordi det lett kan oppstå små rifter. Disse riftene kan tilhele med arrvev og dermed øke risikoen for egentlig trang forhud.

Hvem kan man spørre om hjelp?

Dersom trang forhud varer lengre enn et leveår, kan det oppstå problemer. Snakk med din lege eller sykepleier som vil kunne veilede deg.

Dersom forhuden er meget trang over lang tid, kan det oppstå infeksjoner og problemer med vannlatingen. Da kan det være nødvendig å operere.

Hvilke problemer kan trang forhud føre til?

Trang forhud, også kalt phimosis, kan en ha hele livet uten å ha plager. Det er opptil en selv om en vil la seg operere. Problemene starter gjerne i puberteten.

I mange tilfeller kan infeksjon forhindres ved å regelmessig å spyle under forhuden med en plastikksprøyte fyllt med lunkent vann.

En kan ofte greit ha samleie og andre sexuelle aktiviteter selv med trang forhud, men det er i alle fall bedre uten.

Hvordan behandles trang forhud?

En kan behandle trang forhud med en svak steroidkrem (hydrokortison 1%). Man tar kontakt med en lege som kan instruere hvordan den skal utføres. Normalt påføres kremen på tuppen av penis tre ganger per dag i seks uker. Forhuden skal trekkes så langt som mulig tilbake uten bruk av makt. Deretter påføres kremen. Om ikke dette hjelper kan en trenge en operasjon.

En operasjon for phimosis foregår i lokalbedøvelse og er ikke særlig smertefull. Ved operasjon vil man i de fleste tilfeller prøve å bevare forhuden. Noen ganger er det nok med et enkelt lengdesnitt. Egentlig omskjæring hvor forhuden fjernes helt eller delvis, gjøres nesten kun i rituelle sammenhenger.

Etter et opplegg av Betina Nørby, lege, PhD-stipendiat og Poul Chr. Frimodt-Møller, overlege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler