Underlivsbetennelse

Hva er underlivsbetennelse?

Underlivsbetennelse

Pilen viser den ytre delen av livmoren, mormunnen, der den munner ut i skjeden.

Bakterier og andre mikroorganismer kan finne veien gjennom skjeden og livmorhalsen til de indre kjønnsorganene - livmor, eggledere og eggstokker. Underlivsbetennelse er infeksjon i disse organene og deres omgivelser. Mest vanlig er infeksjoner i egglederne.

Hvordan oppleves sykdommen?

Underlivsbetennelse viser seg ved ømhet og smerter i den ene eller begge sider av underlivet - kanskje tvers over. Samtidig kan det være feber og allmenntilstanden kan være påvirket. Infeksjonen kan også gi blødningsforstyrrelser og utflod.

Hvordan stiller legen diagnosen?

Hvis legen ved gynekologisk undersøkelse konstaterer avgrenset eller mer diffus ømhet i underlivet, sammen med de vanlige symptomene nevnt ovenfor, er diagnosen sannsynlig. Blodprøver som viser tegn på infeksjon kan peke i samme retning.

Selv med disse symptomene og tegnene kan det være vanskelig å fastslå sikkert at en kvinne har underlivsbetennelse. Vil man være 100% sikker kan man kikke inn i magen ved laparoskopi for å se etter betennelsesforandringer. Laparoskopi er kun nødvendig i meget sjeldne tilfeller. Som regel er symptomer og tegn på infeksjon tilstrekkelige for legen til å starte behandling.

Hvordan behandles underlivsbetennelse?

Legen skriver ut antibiotika og ber pasienten holde seg varm og hvile hjemme. Innleggelse er sjelden nødvendig. I de fleste tilfeller forsvinner underlivsbetennelsen i løpet av en uke eller to. Men smertene og ømheten kan holde seg i lang tid. Det kan misforstås, slik at du og legen kanskje tror at det fortsatt er underlivsbetennelse, eller at den er kommet tilbake. Dette hender heldigvis sjelden hvis man er forsiktig og passer på seg selv (søvn, hvile) i tiden etter sykdommen.

Senfølger

Tidligere var de alvorligste underlivsbetennelsene en følge av gonore, men den sykdommen er sjelden i dag. Nå er det andre mikroorganismer som går til angrep. En av de vanligste er klamydia. Den trives i mannens kjønnsorganer, men også i urinveier og livmorhalsen hos kvinner. Derfra kan den, særlig hvis kvinnens motstandskraft nedsettes, vandre opp og angripe egglederne.

Selv om underlivsbetennelse heldigvis er en ganske harmløs lidelse - spesielt hvis den behandles som den skal - kan det dessverre oppstå forandringer i egglederne etter en infeksjon, slik at passasjeforholdene blir dårligere og sædceller og egg får vanskeligheter med å passere. Det kan igjen bety en risiko for nedsatt fruktbarhet eller utvikling av graviditet utenfor livmoren.

Det er derfor klart at enhver ung kvinne som har ønske om en gang å få barn blir engstelig når hun får underlivsbetennelse. Det er også naturlig at hun, kanskje i lang tid etterpå, tenker på at noe kan ha skjedd.

Dette kan i seg selv være med på å holde smertene ved like, slik at hun kanskje til og med tror at det fortsatt er infeksjon, eller at det er kommet en ny infeksjon. Noe som kan gjøre det hele enda verre.

I denne situasjonen gjør du klokt i å snakke med din lege, eller eventuelt en gynekolog, slik at du kan gjenvinne troen på at du er sunn og frisk og uten skade.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler