Skjønnhetssøvn virker

Av: Kristian Sæthre, lege. Oppdatert: .

At du ser bedre ut når du har fått nok søvn er vel noe de fleste vet. Men nå har svenskene for ordens skyld bevist dette for oss.

I en studie publisert i desember 2010 har John Axelsson og medarbeidere ved Karolinska Institutet i Stockholm sett nærmere på hvor attraktive folk er i forhold til hvor mye de har sovet. Konklusjonen er at personer som har fått lite søvn oppleves mindre sunne, mindre attraktive og mer trøtte sammenliknet med når de er uthvilte.

Mer om studien

Studien ble gjennomført ved at 23 friske deltagere først ble fotografert syv timer etter de hadde sovet en normal god natts søvn (åtte timer). De ble så fotografert etter at de hadde sovet en natt med fem timers søvn og deretter vært våkne i 31 timer. Bildene av deltagerne i utvilt tilstand ble sammenliknet med bildene som ble tatt etter at de hadde sovet lite. En gruppe på 65 personer ble så satt til å skåre bildene. Deltagerne ble ut fra bildene i snitt vurdert som 7,5 % mindre sunne og 5 % mindre attraktive etter at de hadde sovet lite.To bilder fra studien: Mannen er uthvilt på bildet til venstre, og han har søvnmangel på bildet til høyre.   Kilde: BMJ 2010; 341:c6614

Hva med langtidseffektene?

Vi spør søvnforsker John Axelsson om langtidseffektene av søvnmangel, og om en livsførsel med stadige episoder med søvnmangel kan medføre at man mer permanent vil se mindre sunn og attraktiv ut. Han formidler at det nok er en biologisk kostnad forbundet med søvnmangel, men at kroppen kan ta seg igjen dersom man begynner og sove ordentlig igjen. Han formidler videre at det ikke er utenkelig at man påvirker aldringsprosesser ved for lite søvn over tid, og han peker blant annet på individer som har levd lengre under hardt stress, med tilhørende søvnforstyrrelser, kan se ut som de har blitt tidlig aldret.


Relevante artikler