Fettløselige vitaminer
Redaksjon: Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog
Hva er fettløselige vitaminer?
Vitaminene A, D, E og K er løselig i fett, og finnes derfor i fettholdig mat. Fettløselige vitaminer absorberes sammen med fettet, går inn i lymfen og transporteres ved hjelp av proteiner. Overskudd lagres i kroppen, og det er derfor viktig å ikke få for mye av disse vitaminene. Det er spesielt vitamin A man skal være oppmerksom på i denne forbindelse. På den annen side gjør lagringen at ikke daglig tilførsel er nødvendig, så lenge dagsbehovet dekkes på sikt.
A-vitamin
Kvinner
bør spise 0,8 mg og menn 0,9 mg A-vitamin daglig. |
A-vitamin har betydning for:
-
Synet
-
Vekst og beindannelse
-
Reproduksjon og fosterutvikling
-
Slimhinnene
-
Immunforsvaret
-
Kroppens forsvar mot frie radikaler
-
Synes å ha en beskyttende effekt overfor visse kreftformer
Dessuten synes A-vitamin å ha en beskyttende effekt overfor visse kreftformer.
Mangel på vitamin A kan medføre nattblindhet, redusert vekst, redusert forplantningsevne, misdannelser hos foster, tørr hud og slimhinner, og redusert immunforsvar.
Gode vitamin-A-kilder er:
-
Lever og leverpostei
-
Spinat
-
Gulrøtter
-
Røde og mørkegrønne grønnsaker
-
Fet fisk
-
Tørket frukt
-
Egg
-
Smør og margarin
Man skal heller ikke få i seg for mye vitamin A. Overskudd av vitamin A lagres i kroppen og kan gi forgiftningssymptomer. Småbarn og foster er spesielt utsatt. Man skal derfor være forsiktig med dosering av tilskudd til barn og gravide.
D-vitamin
Både menn og kvinner
bør spise 5 mg D-vitamin
per dag. |
D-vitamin er viktig for :
-
Beinbygning
-
Immunforsvaret
De beste kildene til D-vitamin er:
-
Fet fisk som sild, laks og makrell
-
Leverpostei
-
Margarin
-
Tran
-
Solen
I 1997 var det gjennomsnittlige inntaket på knapt ca. 4 mikrogram per dag.
En god vane er å spise litt fett fiskepålegg hver dag, f.eks. makrell i tomat, sild eller røkt laks.
D-vitamin kan også dannes i huden når du er ute i solen. Men i perioden fra oktober til mars står solen så lavt på himmelen at den ikke gir nok lys til at sette i gang hudens egen D-vitaminproduksjon.Av denne grunn er kosten særlig viktig som D-vitaminkilde i vinterhalvåret. Barn under 3 år, gravide, ammende og eldre har økt behov og er spesielt utsatt for mangel. Disse, og andre som ikke får i seg tilstrekkelig D-vitamin, anbefales å ta tilskudd i form av tran. Tran tilfører også vitamin A og E, samt viktige fettsyrer, men vær oppmerksom på faren ved overdosering.
Enkelte forskere mener også at ilstrekkelig D-vitamin i kosten beskytter mot beinskjørhet senere i livet.
E-vitamin
Kvinner bør spise 8 mg og menn 10 mg E-vitamin daglig. |
Vanlig kost inneholder litt mindre enn det som er anbefalt, men ikke lite nok til å gi symptomer på mangel av
vitamin E.
E-vitamin har i særlig grad betydning som:
-
Antioksidant i celleveggene
-
Forsvar mot såkalte frie radikaler
-
Forebygger mot blant annet kreft- og hjerte/karsykdommer
De viktigste kilder til E-vitamin er:
-
Vegetabilske oljer
-
Tran
-
Margarin
-
Nøtter og mandler
-
Ål
-
Torskerogn
-
Kål
- Eggeplommer
-
Hvetekli

K-vitamin kan både dannes av bakterier i tarmen og tilføres med kosten. Vi vet ikke nøyaktig hvor mye K-vitamin kosten bør inneholde, men mangel registreres ikke hos friske mennesker. Enkelte pasienter som spiser lite og samtidig behandles med antibiotika, kan imidlertid ha K-vitaminmangel. Dette skjer fordi antibiotika kan hemme bakteriene i tarmen som produserer K-vitamin.
K-vitamin er nødvendig for :
- Blodets levringsevne (koagulasjon)
De beste kilder i kosten til K-vitamin er grønnsaker:
- Kål og rosenkål
- Brokkoli
- Spinat
- Lever og nyre
Etter et opplegg av Per Mikkelsen, ernæringskandidat, cand. scient
(Sist oppdatert: onsdag 5. juli, år 2000)