Fakta om kobber

Generelt om kobber

Til sammen finnes det 70 - 80 milligram kobber i kroppen hos et voksent menneske. Kobberet har høyest konsentrasjon i skjelettmuskulatur, hud, bindevev, lever og hjerne.

Spesielt fostre og nyfødte har høyt kobberinnhold i leveren. Man mener at det fungerer som et kobberdepot under amming.

Hva bruker kroppen kobber til?

Kobber finnes i alle kroppens celler og spiller en viktig rolle for opptak av jern, og for mobilisering av jern fra jernlagrene. Kobber er også viktig for dannelsen av sterkt og fast bindevev. Kobber finnes også i mange ulike enzymer.

Dannelse av hormonet adrenalin og signalstoffet noradrenalin

Visse enzymer har betydning for dannelsen av hormonet adrenalin og signalstoffene dopamin og noradrenalin i hjernen og binyrene. Dette er stoffer som fungerer som signalstoffer for nervecellene. De deltar blant annet i reguleringen av blodtrykket. I tillegg sender de signaler til den glatte (ikke viljestyrte) muskulaturen i blodkarsveggene at den skal trekke seg sammen. Hormonene sender også signaler som gjør at de små hårene på armene reiser seg ved kulde.

Frie radikaler

Kobber inngår dessuten i enzymer som beskytter kroppen mot frie radikaler. Frie radikaler er skadelige avfallsprodukter fra cellenes stoffskifte. Det er imidlertid visse holdepunkter for at kobber i for store mengder kan ha motsatt virkning, nemlig å virke som pro-oxidant. Dette vil si at kobber selv vil kunne danne de skadelige frie radikalene.

Jernomsetningen i de røde blodlegemene

Kobber inngår i ferrioxidase, et enzym som inngår i jernomsetningen i de røde blodlegemer. Kobber inngår dessuten i lysyloxidase, et enzym som regulerer dannelsen av bindevevstypen elastin.

Hvor finnes kobber i kosten?

Det er mye kobber i innmat, spesielt lever. Nøtter, skalldyr, rosiner og tørkede belgfrukter er andre kobberkilder. Opptaket av kobber i mage-tarmkanalen hemmes av C-vitamin, jern og sink.

Hvor mye kobber må jeg ta?

Man vet ikke nøyaktig hvor mye kobber kroppen har bruk for. Voksne anbefales en daglig tilførsel på to milligram.

Hva er symptomene på kobbermangel?

Kobbermangel har forekommet hos barn som hovedsakelig har blitt ernært med kumelk. Dette medfører som oftest:

Hos voksne har eksperimentell kobbermangel vist seg å kunne fremkalle hyperkolesterolemi (økt kolesterolinnhold i blodet) og hjertearytmier (uregelmessigheter i hjertets slag). Rene mangeltilstander av kobber er likevel sjeldne.

Man har dessuten observert lavt innhold av kobber i blodet hos personer som lider av glutenallergi (cøliaki).

Hva er Menkes sykdom?

Menkes sykdom er en tilstand der kroppen har mangel på kobber, som skyldes nedsatt kobberopptak fra mage-tarmkanalen. Det er en sjelden, arvelig sykdom.

Symptomene henger sammen med de enzymene kobberet inngår i:

Hva er Wilsons sykdom?

Wilsons sykdom (hepatolenticular degenerasjon) er en arvelig sykdom som rammer omsetningen av kobber. Sykdommen er dødelig hvis den ikke behandles.Den kommer kun til utrykk hvis både mor og far gir videre genene for sykdommen til barnet. Sykdommen medfører:

Sykdommen behandles med kobberfattig kost og penicillamin.

Hvordan behandles kobbermangel?

Har man konstatert kobbermangel anbefales tilskudd:

Kontraindikasjoner - hva skal jeg være oppmerksom på?

Opptak av kobber i mage-tarmkanalen hemmes av C-vitamin, jern og sink.

Hva er symptomene på for høyt inntak av kobber?

Dette er en av grunnene til at man ikke skal drikke vann fra en oppvarmet kran.

Gode råd

Skrevet av Mette Helvik Morken, klinisk ernæringsfysiolog. Oppdatert i 2013.


Relevante artikler