Fakta om vitamin A
Generelt om vitamin A
Vitamin A er et fettløselig vitamin som er nødvendig for blant annet syn, forplantningsevne, immunforsvar, regulering av arveanlegg, slimhinner og vekst. Stor mangel på vitamin A kan medføre infeksjon, nattblindhet, senere total blindhet og til slutt død.
I kosten er retinol og karoten de viktigste former for A-vitamin. Retinol finnes i animalske matvarer, mens karotener finnes i vegetabilske matvarer. Av karotener er ß-karoten den viktigste. ß-karotenene omdannes til retinol i kroppen. Retinolet deponeres i lever og fettvev til senere bruk. Vitaminet oppbevares forholdsvis lenge i kroppen, slik at daglig inntak er ikke nødvendig.
Hva bruker kroppen A-vitamin til?
A-vitamin (retinol) virker på flere områder:
- Det brukes til produksjonen av et fargestoff i øyets netthinne, synspurpur, som er viktig for å kunne se i dunkel belysning. Synspurpur aktiveres når lyset treffer øyets netthinne. På denne måten skapes et elektrisk signal som, via synsnerven, sendes til hjernen og blir til et bilde.
- A-vitamin har også betydning for vekst, for dannelsen av nye sædceller og for smakssansen.
- Det beskytter mot vekst av uønskede bakterier. (sykdomsforsvar).
- Det beskytter mot tørr hud.
- Det har betydning for regulering av genene og (blant annet derfor) for fosterets utvikling av de forskjellige organer.
Hvor finnes A-vitamin i kosten?
A-vitamin finnes i animalske produkter, særlig i lever, fet fisk og egg, berikede margariner og meieriprodukter. Det finnes også i frukt og grønnsaker, særlig de med orange og mørkegrønne farger, for eksempel gulrøtter, spinat, grønnkål, aprikoser og meloner.
A-vitamin finnes i lever og fet fisk, og i røde og mørkegrønne grønnsaker.
Hvor mye trenger jeg?
Det anbefales et daglig inntak på rundt ett milligram. Vitamin a måles i retinoekvivalenter (RE).
1 RE = ett mikrogram retinol = seks mikrogram ß-karoten
Det anbefalte inntak er på 900 RE for menn og 800 RE for kvinner.
I industrielle land er det ytterst sjelden at folk mangler A-vitamin. For mye A-vitamin kan man få hvis man spiser mye lever, svært fettrik kost eller tar store tilskudd.
Tegn på forgiftning ses ved inntak over 15 milligram om dagen over lengre tid.
Hvem har økt risiko for å få A-vitamin mangel?
Følgende tilstander kan medføre økt risiko for vitaminmangel:
Dette er den formen som A-vitamin omdannes til i øyet, som fanger opp lyset vi kan se.
- alderdom
- ensidige kostvaner
- bruk av legemidler som reduserer opptak av fett fra tarmen
- graviditet og amming
- kroniske sykdommer som påvirker opptak av næringsstoffer
- stort alkoholforbruk
- langvarige slankekurer
Hva er symptomene på A-vitaminmangel?
- redusert motstandskraft ved infeksjoner
- nattblindhet
- tørr hud
Diagnosen stilles ved at legen tar en blodprøve og deretter måler innholdet av retinol.
Hvordan behandles A-Vitaminmangel?
Personer som tar opp fett dårlig, får gjerne forebyggende behandling med store mengder A-vitamin. Blodets innhold av retinol måles fortløpende.
Er det noe jeg skal være oppmerksom på hvis jeg er gravid?
For stort inntak av vitamin A er skadelig og gir økt risiko for misdannelser. Myndighetene i Danmark, Sverige, Finland og Storbritannia sier gravide og ammende kvinner bør unngå lever og A-vitamintilskudd.
-
Spesielt kranieknokler, sentralnervesystem og hjerte hos fosteret er utsatt. Derfor frarådes gravide å spise kalve- og svinelever, samt å ta kosttilskudd med vitamin A. Innholdet i en alminnelig vitamintablett er passende (enda bedre er multivitaminpreparater til gravide, da de har litt lavere innhold av vitamin A).
- Siden A-vitamin er fettløselig, skilles det trolig ut i morsmelken. Store doser kan dermed også innebære en risiko for barnet.
I Norge er forbruket av leverprodukter ikke så stort at man har sett det nødvendig å komme med tilsvarende advarsel. Man tror dessuten at en slik advarsel kan medføre at inntaket av vitamin A blir for lavt.
Hva er symptomene på overdosering?
Den akutte forgiftning:Inntar du en gang en dose på mer enn 100 milligram (100 ganger anbefalt daglig dose), kan dette medføre akutt forgiftning med:
- forhøyet trykk i hjernen og hodepine
- kvalme og oppkast
- irritabilitet og krampe
Ved svært store enkeltdoseforgiftninger ses dessuten:
- Kløe og flass fra huden
Lengre tids overdosering:
Doser større enn 15 milligram kan i verste fall gi alvorlige forgiftninger. Inntak på fem til ti ganger den anbefalte dosen over en lengre periode kan forårsake:
- økt trykk i sentralnervesystemet med hodepine
- oppkast
- tørre slimhinner og hud
- bensmerter
- leverpåvirkning
Vær oppmerksom på følgende:
Ved sterkt nedsatt nyrefunksjon bør man ikke ta kosttilskudd med A-vitamin.
Hvilken effekt har legemidler på opptaket av vitamin A?
Man kan risikere å få for lite A-vitamin:
- Ved langvarig bruk av syrenøytraliserende legemidler.
- Ved bruk av Sulkralfat, et medikament som brukes mot sur mage og magesår.
- Det finnes forskjellige legemidler som reduserer fettopptaket i tarmen. Siden A-vitamin er løst opp i fettet, vil også opptaket av vitaminet reduseres.
Skrevet av Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog.