Fakta om vitamin C

Generelt om C-vitamin

Vitamin C

C-Vitamin er det vanlige navnet på stoffet askorbinsyre. I vitamintilskudd brukes en form som kalles askorbat, f.eks. natrium-askorbat.

Mens de fleste dyr danner C-vitamin i kroppen selv, hører mennesket til de få artene som ikke selv kan danne stoffet.

C-vitamin tas opp fra den delen av tynntarmen som starter nærmest magesekken (på latin: jejunum). Man anslår at det samlede innholdet a

v C-vitamin i kroppen under normale omstendigheter er cirka 1,5 gram.

Behovet for C-vitamin økes ved fysisk stress

Hva bruker kroppen C-vitamin til?

C-vitamin (askorbinsyre) har betydning for kroppens immunforsvar ,som beskytter mot bl.a. virus og bakterier.

En viktig bestanddel av bindevev, bein m.m.

Sammen med jern er C- vitamin nødvendig for dannelsen av en av de 20 aminosyrene kroppen din bruker for å danne proteiner. Denne aminosyren inngår i proteinet kollagen som er den bestanddelen i sener og brusk som motstår slitasje. Mangler man kollagen, medfører det at de minste blodkarene blir skjøre, og sår gror dårlig.

Siden kollagen inngår i både brusk og bein blir dannelsen av dette vevet også defekt. Får du ikke tilstrekkelig med C-vitamin medfører dette på lang sikt skjørbuk.

Hormonet noradrenalin

C-vitamin brukes av binyrene til å danne hormonet noradrenalin. Noradrenalin brukes blant annet som signalstoff fra nervecellene, når glatt muskulatur i blodkarene skal trekke seg sammen eller når det skal sendes signal til de små hårene på armene om at de skal reise seg ved kulde.

I tillegg til i binyrene finnes C-vitamin i store mengder i bukspyttkjertelen, testiklene, eggstokkene og i de hvite blodlegemene.

Andre viktige funksjoner

Vitamin C er, sammen med toverdig jern, med i syntesen av karnitin, en kofaktor i dannelsen av peptider og er trolig av betydning i degradering av kolesterol og tyrosin, samt i syntesen av steroider.

Vitamin C fremmer absorbsjon av ikke-heme jern i mage-tarmkanalen.

Vitamin C har reduserende egenskaper og spiller derfor en viktig rolle som antioksidant.

Hvor finnes C-vitamin i kosten?

C-vitamin finnes spesielt i sitrusfrukter, men også i, solbær, kålrot, poteter og andre bær, frukt og grønnsaker

I Norge er det poteter som bidrar med mest C-vitamin og kålrot ("Nordens appelsin")er også en viktig kilde. C-vitamin er også ofte tilsatt som konserveringsmiddel i kosten.

C-vitaminet brytes ned av koking, lys, oksygen, røyking og varme.

C-vitamin øker opptaket av vegetabilsk jern inntil fire ganger.

C-vitamin øker opptaket av den typen jern som finnes i grønnsaker og lignende inntil fire ganger. Det øker ikke opptaket av jern fra kjøtt- og blodprodukter.

Hvor mye C-vitamin trenger jeg?

Anbefalt daglig inntak av C-vitamin

voksne 60 milligram
gravide 70 milligram
ammende 90 milligram

barn (økende etter alder)

30-50 milligram.

Generelt kan man tåle opp til 4 gram C-vitamin per døgn. Spiser du 200 milligram C-vitamin, opptas kun ca. 4/5 av dette. Spiser du større mengder, nedsettes opptaket ytterligere.

Røykere har økt behov for C-vitamin!

Hva er symptomene på C-vitaminmangel?

C-vitaminmangel kan oppdages ved å måle innholdet av C-vitamin i blodet. Hos barn kan røntgenbilder av skjelettet avsløre C-vitaminmangel.

Skjørbuk - alvorlig C-vitaminmangel

I utviklingsland er skjørbuk hyppig, spesielt i flyktningleire og i katastrofeområder, dersom nødhjelpsrasjonene ikke inneholder C-vitamin.

I industrialiserte land ses C-vitaminmangel stort sett kun hos narkomane og alkoholikere.

Hvordan behandles C-vitamin mangel?

Ved C-vitaminmangel vil behandlingen bestå i å innta 100 milligram C-vitamin tre ganger daglig. Etter ca. 10 dager med denne behandlingen, kan man redusere mengden C-vitamin til 100 milligram pr dag.

Et daglig inntak av C-vitamin på kun 10 milligram kan forhindre skjørbuk.

Kontraindikasjoner - hva skal jeg være oppmerksom på?

Du skal være forsiktig hvis

Snakk med legen hvis du er i tvil.

Hva er symptomene på overdosering av C-vitamin?

Overdosering skjer kun sjelden, da kroppen utskiller overskudd av C-vitamin gjennom urinen.

Ved inntakav over 2gram C-vitamin daglig, kan kvalme, diaré oppstå og det er risiko for nyresten. Det er dessuten sett tilfeller av blærebetennelse.

Hvis man plutselig stopper inntak av store doser C-vitamin etter at man har holdt på med det over lengere tid, kan det gi symptomer på C-vitamin mangel.

Bruk av store mengder vitamin C

Det er en utbredt oppfatning at store mengder C-vitamin hjelper mot forkjølelse. Noen tar helt opp til 1-2 gram pr. dag. Man har imidlertid ikke kunnet dokumentere slik effekt

Man kan ikke påvise at C-vitamin hjelper mot forkjølelse

Nylig debatt om hvorvidt meget store mengder vitamin C, som 1-5 g daglig, kan påvirke kroppens arveanlegg, er foreløpig avvist av sakkyndige.

Skrevet av Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog.


Relevante artikler