Fakta om vitamin E
Generelt om vitamin E
Vitamin E er et fellesnavn på stoffene tokoferol og tokotrienol. Disse finnes i 8 forskjellige former som alle har vitamin E-virkning på kroppen.
Den mest aktive form er den såkalte d-alfa-tokoferol som sammen med beta-tokoferol er det vi hovedsakelig finner i kosten. Denne formen brukes som regel også i vitamintilskudd.
Vitamin E er fettløselig. Vitamin E stimulerer immunforsvaret, og enkelte undersøkelser tyder på at store mengder kan redusere risikoen for blodpropp i hjertet. Det siste kan blant annet skyldes vitaminets evne til å hindre oksidering av kolesterol i blodet.
Hva bruker kroppen vitamin E til?
E-vitamin er en antioksidant.
Tokoferol er en såkalt antioksidant. Vitamin E beskytter kroppens celler mot å bli brutt ned av skadelige stoffet fra fettstoffskiftet. Vitamin E og C, og muligens også coenzym Q10, samarbeider om denne oppgaven.
Forsøk har vist at vitamin E kan stimulere kroppens immunsystem og hemme blodets evne til å koagulere (størkne).
Vitamin E kan kanskje også hemme kreftcellers vekst og utvikling.
Vitamin E som beskyttelse av fettstoffer
Mennesket kan ikke danne enkelte av de flerumettede fettyrene. Disse er essensielle for kroppen og er viktige bl.a. som byggesteiner i membranen som omgir alle kroppens celler. Vitamin E har en viktig oppgave her, fordi den beskytter fettsyrene mot nedbryting.
Antioksidanter forhindrer at fett harskner
Av samme grunn tilsetter man også vitamin E i matvarer for å hindre at fettet harskner. Vitaminet har altså en konserverende virkning på fettholdige matvarer. Når en spiser store mengder flerumettede fettsyrer, øker behovet for vitamin E. Som regel finnes vitamin E i den samme kosten som inneholder flerumettede fettsyrer.
Hvor i kosten finnes vitamin E?
Vitamin E er et fettløselig vitamin og finnes oppløst i fettet man spiser.
Planteoljer, margarin, smør og fet fisk inneholder vanligvis store mengder vitamin E. Kornprodukter, spesielt hvetekim, nøtter, eggeplomme og tørket frukt inneholder også vitamin E.
- Vitamin E tas opp i den del av tynntarmen som er nærmest magesekken (på latin: jejunum).
- Normalt opptas kun ca. 30 prosent av vitamin E du spiser..
Hvor mye vitamin E trenger jeg?
Anbefalt daglige dose |
|
Menn | 10 mg |
Kvinner | 8 mg. |
Gravide kvinner | 10 mg |
Ammende kvinner | 11 mg. |
Med bakgrunn i forbruksundersøkelser har man i Norge beregnet at gjennomsnittsinntaket av vitamin E er tilstrekkelig for de fleste.
Kun svært sjelden ser vi overdosering med vitamin E.
Hva er symptomene på vitamin E-mangel?
Mangel på vitamin E ses sjelden.
- Enkelte grupper, personer med malabsorbsjon, alkoholmisbrukere og de som spiser lite, får sannsynligvis ikke i seg nok.
- Ved sykdommer i lever eller bukspyttkjertel kan fordøyelsessystemet ha vanskelig for å bryte ned fett i kosten. Siden vitaminet er løst i fettet vil kroppen ikke klare å ta det opp, og dermed komme i underskudd.
- For tidlig fødte barn og folk med arvelige sykdommer i de røde blodlegemene kan også komme i mangel på vitamin E.
Manglende opptak av vitamin E
vil, etter en langvarig periode
- påvirke kroppens nervesystem
- gi muskeltretthet, balanse- og synsforstyrrelser.
Ved denne type sykdommer er det nødvendig å gi store mengder vitamin e kunstig.
- Hos personer som utvikler feil i opptaket av fett, f.eks cøliaki (gluten intoleranse), cystisk fibrose, nedsatt bukspyttkjertelfunksjon (f.eks. pga. betennelse i bukspyttkjertelen ) eller biliær cirrose (skrumplever p.g.a. tilstopping i gallegangene) kommer symptomene først i nervesystemet etter flere år.
- Barn som fødes med sykdommer som gir sterkt nedsatt opptak av fett i tarmene (f.eks. biliær atresi) får hurtig klare symptomer fra sentralnervesystemet.
- Hos spedbarn som får melkeerstatning uten innhold av vitamin E, kan mangelsymptomer ses som hudskader.
Hvordan behandles vitamin E-mangel?
Om en har symptomer på vitamin E-mangel behandler man det med 200-400 milligram vitamin E per dag.
Personer som har feil i fettopptaket får dobbel dose. Samtidig med behandlingen følger man innholdet av vitamin E i blodet ved å ta blodprøver jevnlig.
- For tidlig fødte barn som veier under 1500 gram, skal ha 5 milligram vitamin E daglig fra de er en uke gammel til de veier 2000 gram. Får barnet ikke E-vitamin tilskudd, utvikler de i løpet av få uker hemolytisk anemi. Dette er en form for blodmangel som skyldes feil i de røde blodlegemene.
Kontraindikasjoner - hva skal jeg være oppmerksom på?
Der er ingen kjente kontraindikasjoner.
Er der noe jeg skal være oppmerksom på hvis jeg er gravid?
Spedbarn som ernæres med melkeerstatning uten innhold av vitamin E, risikerer mangelsymptomer. Snakk med legen din om du er i tvil.
Hva er symptomene på overdosering?
Da urin ikke inneholder fett, kan overskytende mengder av det fettløselige vitamin E ikke skilles ut her, men må skilles ut i gallen. Man ser sjelden overdosering.
- Tar du mer enn 1 gram per dag, kan du eventuelt få hodepine og symptomer fra mage-/tarmkanalen, men dette ses kun sjeldent.
- Opptak av enorme mengder vitamin e (10 gram per dag) har selv i kortere perioder ført til redusert fruktbarhet hos både menn og kvinner.
Eventuelle advarsler (graviditet, overdosering og bivirkninger)?
Vitamin E hemmer blodets evne til å størkne (koagulasjon)
Tar du blodfortynnende medisin eller er du i risikogruppen for hjerneblødninger, bør du snakke med legen din før du selv begynner å ta vitamin E.
Skrevet av Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog.