Gode råd ved amming


Foto: NettDoktor.dk

Av Tine Røgeberg, jordmor

Gode råd ved amming

Det er ikke lett å være nybegynner i amming. Hvis barnethar feil sugeteknikk, vil det oppstå problemer:

 • Barnet får ikke tak i melken, blir sint og utålmodig,og kaver, fekter og skriker ved brystet. Mor blir fortvilet og oppkavet, utdrivningsrefleksen kan hemmes, og en ond sirkel etableres: Brystet tømmes ikke ordentlig ogmelkemengden minker.
 • Brystknoppene blir såre. Det blir smertefullt å gi bryst. Sprekkdannelser på brystknoppene kan gi brystbetennelse.

Hvis man har store ammeproblemer, skal man kontakte helsestasjonen, sykehusets barselavdeling eller Ammehjelpen.

Hva gjør jeg hvis barnet mitt ikke vil ta brystet?

Symptomer: Barnet skriker sint, dytter vekk brystet med hendene, spytter ut brystet med tungen.

Råd:I de første dagene etter fødselen, før det er nok melk til å gjøre barnet mett,er barnet ofte hissig fordi det er sultent og utålmodig. Håndmelk noen dråper melk så barnet får smaken på det gode som er i vente.

Få profesjonell hjelptil å legge barnet til brystet så ofte som mulig. Det kan være at barnet ligger feil til brystet slik at nesen dyttes inn i brystvevet. Dette hindrer barnet i å puste gjennom nesen, og det vil da slippe brystet og skrike. Legg barnet slik til at det må bøye hodet en anelse bakover. Hvis barnet er tett i nesen pga. forkjølelse, kan du dryppe morsmelk i barnets nese. Hvis dette ikke hjelper barnet, skal du kontakt helsestasjon eller lege.

Hvis brystet er overfylt, kan barnet få vanskeligheter med å ta tak i brystknoppen og suge den opp i ganen, slik det skal gjøres ved riktig sugeteknikk. Detkan hjelpe å håndmelke seg til areola er mindre spent og brystvevet blir mykere og lettere å få fatt i.

Les mer om ammestart.


Hva kan jeg gjøre for å lindre brystspreng?

Symptomer: Harde, oppsvulmede bryster medblank og spent hud. Barnet kan ha vanskeligheter med å få tak fordi brystknoppen flates ut.

Råd:La barnet suge ofte. Ved overfylte bryster kan barnet faktisk få i seg mindre melk, fordi det blir vanskelig å drive ut melk fra de overutspilte melkesekkene.

Stimuler utdrivningsrefleksen:Treg utdrivningsrefleks(å være tungmelket)kan bedres ved å stimulere det ene brystet samtidig med ammingen av det andre, for eksempel ved å rulle og dra forsiktig i brystknoppen. Det finnes også en syntetisk hormonspray med oxytocinvirkning til å spraye i nesen før amming. Varme over brystet og lett massasje eller stryking i bevegelse fra brystkjertlene og nedover mot brystknoppen og areola, kan hjelpe melken til å renne lettere mens barnet suger.
Amming om natten hjelper mot brystspreng om morgenen.

Varme på brystene, for eksempel ved hjelp av dusj eller badmed samtidig massasje og forsiktig melking, gjør brystene mykere.

Utpumping av melk gjør problemet verre, det stimulerer nemlig brystet til ytterligere produksjon.

Hva gjør jeg hvis melkemengden er for liten?

Symptomer: Hvis barnet skriker ogsutter på hendene sine, tyder det på at det ikke er mett. Barnet går ned i vekt.

Råd:Hvis barnet virker sultent selv om ammestunden har vart lenge nok, dvs. til sammen minst en halv time, tyder detpå at melkemengden må økes. Brystene må derfor tømmes oftere og mer effektivt for at de skal svare med å produsere mer melk.

Vurder også om utdrivningsrefleksen er effektiv nok, slik det er beskrevet ovenfor.

Husk på at det må to til for å amme, og at barnets sugeevne også må vurderes. Stimuler barnets sugekraft ved å avkjøle det litt. Kil barnet i hendene eller under fotsålene. Da stimuleres griperefleksen, som i sin tur stimulerer sugerefleksen.

Viktig: Sjekk barnets sugeteknikk. Dersom det suger med trutmunn bare på brystknoppen, gir det såre bryst hos mor og lite melk i barnet. Brystet vil dessuten produsere mindre melk.
Les mer om hvordan ammingen starter.

Nattamming er effektivt. Det hjelper mot brystspreng og holder melkeproduksjonen oppe.
Bli i sengen og legg barnet til brystet så ofte det vil ta. La en hjelper ta husarbeidet, barnestellog lignende, og sett all energi inn på å lage melk. Etter noen dager med slik intensiv amming, vil brystene fylles, til glede for både mor og barn.

Hva gjør jegmed såre brystknopper?

Sjekk barnetssugeteknikk. Feil sugeteknikk er oftest årsaken til dette problemet. Lufttørk brystene etter hver amming slik at barnets spytt og brystmelken danner en beskyttende antiseptisk hinne. Gjør dette på et varmt sted, ikke la brystene utsettes for trekk eller kulde. Det er viktig å vaske hendene grundig før man berører de såre brystknoppene. Les mer om brystbetennelse ved amming.

Silikonskjold til å ha utenpå brystknoppen når barnet suger kan være en umiddelbar hjelp, men det er viktig å vite at barnet vanligvis får i seg betydelig mindre melk på denne måten. Når sårheten er leget, bør skjoldet legges vekk. Brukes skjold, er det viktig å vaske det etter hver amming og legge det i kokende vann noen minutter. Et urent brystskjold kan føre til brystbetennelse.

Det er tvilsomt at salver av diverse typer har noen særlig effekt. Den fete ettermelken er naturens eget smøremiddel og er dessuten antiseptisk.

Rengjorte og kokte albueskjell kan settes over brystknoppen inni bh-en for å beskytte brystknoppen mot å gnisse mot stoffet. Det har foreløpig ikke blitt publisert noen gode undersøkelser rundt effekten av albueskjell.


Hva gjør jeghvis jeg tror jeg er i ferd med å få brystbetennelse (mastitt)?

Symptomer: Ett eller begge bryst er svært ømme, det er smertefullt å legge barnet til, ømheten i brystet er lokalisert til ett eller flere områder med harde kuler (utspilte melkekjertler). Høy feber, influensalignende følelse i hele kroppen.

Disse symptomene er ikke alltid forårsaket av en bakterieinfeksjon. Det kan nemlig oppstå en betennelsesreaksjon i brystvevetpga. melkestuvning og tilstoppede melkeganger. Melkegangene kan ha blitt tilstoppet på grunn av en skade, for eksempel en operasjon, eller som følge av trykk fra fingrene mot brystvevet under ammingen. For stram bh kan også hindre utløpet fra en utspilt melkesekk.

Råd:

 • Oppsøk lege.
 • Unngå bh med spiler eller bh som på noen måte strammer. Gå gjerne uten bh i varmt rom. Unngå å trykke hardt ned i brystet under ammingen.
 • Massér forsiktig på harde kuler under ammingen.
 • Hold brystene varme.
 • Stimuler utdrivningsrefleksen (se ovenfor).
 • La barnet suge ofte. Du kan eventuelt håndmelke brystet for å tømme detmellom amminger. Håndmelking, der man tar forsiktig tak over brystknoppen og areolamed de underliggende melkesjøene, og skyver melken frem i melkegangene og ut, er mer skånsomt og mer effektivt enn brystpumpe.
 • Har man feber, skal man passe på å få i seg nok drikke.
 • Forebygg at melkestuvning utvikler seg til en infeksjon med bakterier:
 • Vær nøye med håndvasken.
 • Vask evt. brystskjold svært nøye (se ovenfor).
 • Vær nøye med kostholdet. Jernmangel kan svekke immunforsvaret.
 • Kutt ut røyken.

Les mer om fysiologien ved amming.

(Sist oppdatert: onsdag 5. juli, år 2000)Relevante artikler