Den første barseltiden

Av Beth Reistad, jordmor


(Foto: PhotoDisc)

Barseltiden

Barseltiden etter en fødsel regnes ofte for å vare i seks uker. Det kan variere en del hvor lang tid det går før man føler seg som før, men det viser i alle fall at kroppen trenger tid på å falle til ro. Det er viktig å være klar over at fysiske, psykiske og hormonelle forandringer henger nøye sammen.


Hva skjer med livmoren etter fødselen?

Livmorens muskulatur trekker seg sammen mange ganger i timen de første dagene etter fødselen, og blir på den måten stadig mindre. Noen dager etter fødselen kan toppen av livmoren kjennes like under navlen, og i løpet av de neste ukene trekker den seg stadig nedover mot symfysen. Noen ganger vil dette kjennes som lette menstruasjonssmerter. De som har født før vil ofte ha sterkere smerter (etterrier).

Når livmoren trekker seg godt sammen, minker blødningsmengden. Etter omtrent seks uker, er livmorstørrelsen tilbake til det normale.


Hvorfor er det sterkest etterrier når barnet ammes?

Når barnet suger på brystet, skilles hormonet oxytocin ut fra hypofysen i hjernen. Dette hormonet påvirker melkeproduksjonen, men virker også sammentrekkende på livmoren. Etterriene er sterkest de første to til tre dagene etter fødselen og avtar så i styrke. For å lette på magesmertene man får ved amming, er det lurt å sette seg godt til rette, eller amme i liggende stilling.


Er det vanlig å blø etter fødselen?

Det vil alltid være noe blødning etter en fødsel. Det skyldes at morkaken etterlater seg et stort sår i livmoren etter at den er kommet ut. Fra dette såret vil det komme blod og celler fra livmoren. Blødningen kalles ofte for renselsen. Det vil variere en del fra kvinne til kvinne hvor mye man blør og hvor lenge renselsen pågår. Det vanligste er at blødningen er mer rikelig enn menstruasjonen de første dagene. Siden avtar den og blir mer lik brunlig utflod.

De fleste har noe blødning i en måneds tid. Renselsen lukter omtrent som vanlig menstruasjon.
Daglig dusj, hyppig skift av bind og en god håndhygiene forebygger infeksjon.


Gode råd angående stingene

De aller fleste har sting nedentil, men det kan variere mye hvor mye som er sydd og hvor stingene sitter. Tråden skal ikke fjernes, men suges langsomt opp fra vevet eller faller ut på bindet. Ofte er riften eller klippet sydd fortløpende, med sting som er skjult nedi såret. Det vil da bare se ut som en strek, uten at selve tråden kan sees.

Rifter nær urinrørsåpningen kan svi en del. Prøv da å skylle med lunkent vann samtidig med vannlatingen, da tynnes urin ut og svir mindre. Det er viktig å holde stingene rene og tørre. Skift bind ofte og skyll gjerne med dusj etter å ha vært på toalettet. Bruk gjerne hårføner for å bli helt tørr.

Grønnsåpevann i en balje eller skyllekanneforebygger infeksjon i stingene og kan også virke lindrende på stingsmerter. Bruk vanlig grønnsåpe uten tilsetningstoffer og skjul bunnen med grønnsåpe før det fylles opp med lunkent vann..

Ikke bruk intimsåpe før det er gått et par uker og såret har lukket seg til.

Les mer om rifter og klipp ved fødsel


Hvordan skal keisersnittsår stelles?

Såret etter et keisersnitt skal også holdes luftig og tørt. Det er spesielt viktig å lufte det godt etter dusjing. Ligg da gjerne flatt på ryggen for å få luft til såret. Skift bandasje hvis den er fuktig eller gjennomblødd.

Det vil imidlertid være ulike rutiner på barselavdelingene om hvordan såret skal skiftes på og stelles. Det er også varierende hvordan såret er sydd sammen, og evt. når stingeneskal fjernes. Mange keisersnittsår er sydd med enfortløpende tråd, men det er også vanlig med avbrutte sting, liming eller glidelås.


Hvilke hormonelle og psykiske forandringer er vanlige den første tiden?

Det er en stor omveltning å få barn. Mor og far skal tilpasse seg sin nyerolle som foreldre, og barnet skal tilpasse seg et liv utenfor mors kropp.

Det er derfor vanlig med følelsesmessig turbulens den første tiden med et nytt barn. Ammingen skal etableres og krever mye. Ofte blir det lite søvn.

Mor opplever seg ofte som uvanlig sårbar, det er kort vei mellom latter og tårer, og hun føler seg fort varm og svett. Dette er vanlige reaksjoner på de følelsesmessige og hormonelle forandringene som skjer etter en fødsel.

Linker til: Amming, å komme i form etter fødselen og fødselsdepresjon


Relevante artikler