Den femte barnesykdom

Skrevet av Kathrine Woie, lege 

Hva er den femte barnesykdom?

Den femte barnesykdom er en virussykdom som hovedsakelig rammer barn mellom fem og femten år. Andre aldersgrupper kan også smittes, særlig gjelder dette foreldre til mindre barn og de som arbeider med barn.

Sykdommen er kjennetegnet av et rødt utslett på begge kinn. Det finnes ingen behandling, men sykdommen har normalt et mildt forløp.


Hvordan får man den femte barnesykdom?

Man smittes med et virus.Dette viruset kalles parvovirus B19, og overføres fra én person til en annen ved dråpesmitte. Når man hoster eller nyser, spres partikler med dråper fra nese og svelg ut i rommet. Sykdommen kan også smitte fra den gravide moren til det ufødte barnet.

En person som er smittet med parvovirus B19 kan smitte andre fra vel en uke før sykdommen bryter ut. Når pasienten får symptomer, er han ikke lenger smittebærende.Det går fra én til tre uker fra man er smittet til sykdommen bryter ut.


Hva er symptomene?

I dagene før sykdommen bryter helt ut, kan en ha milde influensalignende symptomer og eventuelt litt kløe. Utslettet starteri ansiktet ved at begge kinn blir røde. Samtidig, eller etter et par dager, sprer utslettet seg til yttersidene av bein og armer, sjeldnere til resten av kroppen. Utslettet klør ofte. Noen har leddsmerter eller hevelse i leddene. Dette ses spesielt hos voksne kvinner. Feber kan forekomme. Vanligvis er pasienten kun lett medtatt.

Sykdommen kan også forløpe uten at en merker det. De som ikke har symptomer kan likevel smitte andre.

Hvem er spesielt utsatt?


Gode råd

Å være i et kjølig rom eller bruke kalde omslag kan lindre en eventuell kløe. Dersom du er gravid eller er usikker på om du er det, anbefales det at du kontakter lege. Legen kan ta en blodprøve som viser om du har eller har hatt sykdommen.


Hvordan stiller legen diagnosen?

Diagnosen stilles vanligvis utfra det typiske sykdomsbildet. Legen kan ta en blodprøve for å avgjøre om en person har hatt sykdommen før og således er immun. En blodprøve kan også vise om en har sykdommen på tidspunktet blodprøven ble tatt.


Hvordan er prognosen?

Sykdomsforløpet er vanligvis mildt. Utslettet kan vare fra et par dager til en uke, og deretter forsvinner det. De neste par ukene kan imidlertid utslettet komme tilbake for deretter å forsvinne igjen. Dette kan utløses av stress, temperaturendringer eller fysisk anstrengelse. Eventuelle leddsmerter eller leddhevelser er oftest forbigående, men kan vare lengre. Når en har gjennomgått sykdommen, har man livslang immunitet. Det vil si at man kan ha sykdommen bare én gang.

Gravide som smittes, har en risiko på ca. fem prosent for at sykdommen overføres til fosteret. Dersom dette skjer, kan det føre til spontanabort eller fosterdød. Sjansen for dette er likevel liten. Skulle fosteret bli smittet og få alvorlig blodmangel, kan det være mulig å behandle fosteret med blodoverføring mens det er i livmoren.


Hvordan behandles den femte barnesykdom?

Det finnes ingen behandling for denne sykdommen.


Den femte barnesykdom og arbeid

Dersom en gravid kvinne kommer i kontakt med parvovirus B19 på arbeidsplassen, bør hun ta en blodprøve for å se om hun hatt sykdommen. Dersom hun ikke er immun, bør hun be legen om sykmelding, slik at hun ikke utsettes for smitte. 


Etter et opplegg av Hanne Korsholm, lege og Vibeke Manniche, Barnelege, Ph.D.


Relevante artikler