Klamydiainfeksjon

Hva er klamydia?

Klamydiainfeksjon er en sykdom som skyldes bakterien Chlamydia trachomatis. Hos oss er den mest kjent som en kjønnssykdom, men i tropene er den årsak til øyesykdommen trakom.

Klamydia formerer seg i cellene i urinrøret og livmorhalsen. Klamydia kan også trenge inn i celler i endetarmen og i øynene.

Klamydia er den hyppigste kjønnssykdommen i Norge. Den kan gi ettervirkninger og skal derfor tas på alvor og behandles.

Sykdommen rammer ofte unge. Ca. fem prosent av kvinnene som får sykdommen får en underlivsinfeksjon. På grunn av dette kan de senere få problemer med å bli gravide.

Hvordan smitter klamydia?

klamydia.jpg (28613 bytes)

Klamydia smitter ved seksuell kontakt.

Mødre med klamydiainfeksjon kan smitte barnet ved fødselen. Barnet kan få betennelse i øyet, eller i sjeldne tilfeller lungebetennelse.

Hva er tegnene på at man har klamydia?

Klamydia gir ofte svake eller ingen symptomer hos både menn og kvinner. Hvis infeksjonen gir symptomer vil de vise seg mellom en og tre uker etter at man har blitt smittet.

Betennelse i urinrøret er et viktig symptom hos menn. Det vil ofte komme et klart sekret fra urinrøret og det kan være kløe og svie ved vannlating.

Hos kvinner kan det være økt utflod fra skjeden og svie ved vannlating.

Infeksjon i endetarmen kan hos begge kjønn gi utflod og tendens til diaré.

Hvem har størst risiko for å få klamydia?

Gode råd

Praktiser alltid sikker sex - bruk kondom.

Er du usikker på om du har klamydia, bør du snakke med legen. Hun eller han kan undersøke deg og din(e) partnere.

Hvordan stiller legen diagnosen klamydia?

Hos menn stilles diagnosen ved hjelp av en prøve fra urinrøret. Hos kvinner tas det prøve både fra urinrøret og livmorhalsen.

Klamydia kan ofte ligne gonoré, men de to sykdommene skal behandles forskjellig. Derfor er det viktig å få en sikker diagnose. Gonoré er dessuten mye sjeldnere enn klamydia.

Hvordan er prognosen?

En infeksjon med klamydia som behandles tidlig, vil ikke få noen ettervirkninger.

En ubehandlet infeksjon kan spre seg og gi bekkenbetennelse hos kvinner og betennelse i bitestiklene hos menn.

Hvis en kvinne får underlivsbetennelse, kan hun få sammenvoksninger i egglederne. Dette vil kunne hindre egget i å passere ned til livmoren, slik at man ikke blir gravid.

En klamydiainfeksjon kan muligens utløse Reiters syndrom. Reiters syndrom er en sjelden tilstand som gir smerter i ett eller flere ledd (hovne, ømme ledd), betennelse i urinveiene, betennelse i øynene og utslett på hud og slimhinner. Den rammer oftest yngre menn som har en bestemt vevstype. Tilstanden kan også utløses av en tarminfeksjon.

Hvordan behandles klamydia?

Det er viktig at både du og din/dine partnere behandles. Behandlingen gis som tabletter og kan variere i lengde alt etter hvilket preparat som brukes (oftest sju til ti dager).

Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege og Ulla Søderberg spesialist


Relevante artikler