Bittskader

Barn liker ofte å leke med dyr og av og til blir de bitt i forbindelse med leken. Det hender også at barn biter hverandre under lek. Hundebitt er vanligst hos barn, dernest kattebitt. Alle bittskader kan gi alvorlige infeksjoner. Derfor bør lege kontaktes ved alle typer bittskader.
Symptomer på bittskader
- Hunde- og kattebitt forekommer hovedsakelig på hender og underarm, men store hunder kan også forårsake alvorlige ansiktsskader på små barn.
- Sårene kan variere mye, fra små punktmerker til dype, blødende sår med skader i sener eller muskler. Ved bitt fra store dyr vil en få flerreskader med ujevne sårkanter.
Hva kan man gjøre selv?
Ved overflatiske sår:
- Vask såret rent med såpe og sårrensemiddel (klorhexidin eller pyrisept) slik at blod og spytt fjernes.
- Smør deretter på bakteriedrepende salve.
- Dekk såret med et sterilt kompress som festes med et gasbind.
- Trøst barnet og ro det ned slik at barnet ikke blir redd disse dyrene resten av barnealderen.
Ved dypere sår:
- Stans store blødninger med trykkbandasje eller ved å trykke direkte på blødningsområdet.
Skal jeg kontakte lege?
- Alle bitt bør undersøkes av lege i løpet av få timer etter bittet, slik at hun eller han får undersøkt om såret er dypt og om det er fare for at barnet får sårinfeksjon eller stivkrampe.
Hva kan legen gjøre?
- Ved dype eventuelt blødende (penetrerende) sår vil legen rense disse grundig med sårvaskemiddel slik at bakterielle infeksjoner forebygges.
- Hvis såret er er blødende med fare for infeksjon vil legen behandle barnet med antibiotika for å forebygge lokale infeksjoner.
- Bittsår kan ikke syes fordi faren for infeksjon er stor dersom dette gjøres. I stedet kontrollerer legen såret regelmessig til det har blitt helt rent før det syes sammen.
- Legen vil spørre når barnet sist fikk stivkrampesprøyte og avhengig av når barnet fikk siste stivkrampesprøyte vil legen vurdere om barnet trenger å få en påfyllingsdose med stivkrampevaksine.
- Dersom barnet rammes av hundebitt i utlandet må det vurderes om barnet trenger rabiesvaksine (hundegalskap) Rabies finnes ikke i fastlands-Norge. Rabiesvaksine hindrer at sykdommen utvikler seg dersom barnet får vaksinen kort tid etter at det ble bitt.
Hvordan er prognosen?
- Ved overflatiske bittskader er lokalinfeksjon vanlig, men lar seg vanligvis greit behandles med antibiotika.
- Ved hunde- og kattebitt er blodforgiftning en fryktet komplikasjon, men forekommer heldigvis svært sjeldent. Det er derfor viktig å kontakte lege dersom barnet får feber eller virker sykt selv om det får antibiotika for å forebygge sårinfeksjon.
- Ved dyrebitt i utlandet, og spesieltdersom barnet blir bitt av dyr som lever i det fri, er det en risiko for rabiessmitte. Ved dyrebitt i utlandet bør såret behandles som beskrevet ovenfor og lege kontaktes omgående.
Hvordan kan bitt bli unngått?
- La aldri små barn være alene med hunder
- Lær opp barna dine til å behandle dyr riktig
- Barn skal aldri ta på, eller klappe ukjente hunder og katter
- Dyr må ikke bli ertet eller forstyrret når de spiser eller har med seg ungene sine.
Skrevet av: Ansgar Berg, dr.med. pediatri.