Søvnvansker

Sover man like mye hele livet?

Vi sover en stor del av livet. Som spedbarn sover vi stort sett hele døgnet. Små barn sover til langt utpå dagen. Unge mennesker skal helst ha 8-9 timer på øyet hver natt. Voksne kan klare seg med 7-8 timer eller mindre. Mange eldre klarer seg med enda mindre - kanskje 5-6 timer. De våkner også lettere.

Hvorfor kan eldre mennesker ha søvnvansker?

For eldre mennesker kan det kanskje være vanskelig å forstå og akseptere at det hverken er nødvendig eller mulig å sove like mye som tidligere i livet.

Hvis du dessuten lever et stille liv uten vesentlig mosjon og, kanskje til og med tar en middagslur hver dag, er det ikke noe merkelig i at du ikke klarer å sovne klokken 10 på kvelden og dessuten våkner tidlig på morgenen.

Når er det snakk om "virkelige" søvnvansker?

Det er kun snakk om søvnløshet og søvnvansker hvis du påvirkes i det daglige av mangelen på søvn. Hvis du fungerer fint om dagen er det likegyldig om du sover få eller mange timer om natten. Organismen din sier selv fra og innretter seg sånn at den får tilstrekkelig med søvn.

Det kan likevel oppstå søvnvansker, i alle fall i perioder, for alle og enhver. Stress, sorg og bekymringer er kjente årsaker til søvnvansker. Enten ved at du ikke klarer å sovne eller ved at du - etter kortere eller lengre tid - våkner opp igjen, lys våken og likevel trøtt.

Hva kan hjelpe på søvnvanskene?

Det finnes mange typer sovemidler. Hold deg unna dem så vidt mulig eller bruk dem kun i kortere perioder eller ved bestemte anledninger. På lange bussturer eller flyturer, hvor det kan være vanskelig å finne hvile i sittende stilling, kan det være en god idé med en innsovningstablett. Det vil si en sovepille som virker hurtig, men som kun varer i noen timer.

Hva skal man passe på når det gjelder sovemedisin?

Når du skal være forsiktig med sovepiller er det fordi du altfor lett venner deg til å skulle ha piller for å sovne. Fordi du venner deg til pillen vil du også trenge en stadig større dose for å sovne. Det kan også skje at virkningen varer lenger enn du hadde tenkt og at det blir vanskelig å stå opp om morgenen.

Gode råd til folk med søvnvansker

De fleste ved godt selv hva de skal gjøre, eller la være med å gjøre, hvis de har problemer med å sove. Her har du noen gode råd. Noen kan du kanskje nikke gjenkjennende til, andre kan være nye for deg:

Stå alltid opp på samme tid hver morgen. Still vekkerklokken og stå hurtig opp og kom deg ut av sengen. Uansett om du har kommet deg sent i seng og uansett om du har hatt vanskelig for å sove og våkner med stor medlidenhet med deg selv. Du skal nok klare deg gjennom dagen, og om kvelden er du passelig søvnig. Hvis du holder rytmen i mange nok dager får du regulert rytmen inni deg så du blir søvnig og våken til de riktige tidene.

De fleste kan klare søvnproblemene på denne måten. Hvis det ikke er nok for deg, skal du snakke med legen din om eventuell en behandling med sovemedisin i en kortere periode.

Skrevet av Bjørn Bjorvatn, lege dr. med. etter et opplegg av Per Grinsted, lege, og Carl J. Brandt, lege.


Relevante artikler