Medisinsk ordbok
 
    Alfabetisk medisinsk ordbok

A B C D E F G H I J K
L M N O P R S T U V
 
   

galactorrheaNorsk: galaktorré. Utskillelse av melk fra brystene uavhengig av amming.
galopprytmeDersom det er rask hjerterytme og en tredje hjertelyd oppstår, kan lydkobinasjonen minne om gallopp, ved auskultorisk undersøkelse. Dette behøver ikke være forenlig med hjertesykdom.
gangrenNorsk: koldbrann. Lokal vevsødhet forårsaket av sviktende eller opphørende blodsirkulasjon, oftest som følge av arteriosklerose. Man skiller mellom fuktig gangren, med pussdannelse, og tørr gangren, uten annen infeksjon.
GASBetegnelse for gruppe A-streptokokker, som kan gi alvorlige infeksjoner, bla. rosen (erysipelas).
gastrectomiFjerning av hele magesekken via et kirurgisk inngrep. Ved kreft i magesekken er dette en vanlig prosedyre.
gastrittNorsk: magekatarr. Betennelse i magesekkens slimhinne. Akutt gastritt kan være forårsaket av feil kost, visse legemidler eller for stort alkoholinntak. Magesekken blir da betent, rødlig og får opptil flere sår på innsiden. Kronisk gastritt er en permanent lidelse, og ved denne tilstanden vil bl.a. produksjon av magesyre og opptak av vitamin B12 reduseres betraktelig.
gastrocnemiusNorsk: tohodete tykkleggsmuskel. Muskel som fester øverst på leggbeinet og som løper sammen i achillessenen og fester på hælbeinet. Muskelen er ansvarlig for plantarbøying av ankelleddet.
gastroenterologLege med læren om fordøyelsessystemet og dets sykdommer som spesialfelt
gastroskopiMetode der legen undersøker magesekken og deler av tynntarmen ved hjelp av et kamera i form av et rør eller en slange. Undersøkelsen gis vanligvis med lett lokalbedøvelse.
gingivaNorsk: tannkjøtt. Slimhinnen som kler røttene av tennene i munnen.
glabellaDet flate området av pannebeinet.
glandulaNorsk: kjertel. Organ i kroppen som skiller ut et eller flere spesiell(e) sekret(er). F.eks. skiller spyttkjertlene ut spytt til munnen.
glandulae suprarenalisNorsk: binyre. En kjertel som sitter på toppen av begge nyrene. Er inndelt i to, med en margdel og en barkdel. Margdelen produserer adrenalin og noradrenalin. I barkdelen produseres kortikosteroider.
glaucomNorsk: grønn stær. Tilstand der øyets indre trykk øker, og som gir gradvis nedsatt synsfunksjon. Det skilles mellom primært glaukom, en sykdom alene, og sekundært glaukom, der det indre trykket øker p.g.a. en annen forstyrrelse i øyet.
glomerulonefrittNorsk: nyrebetennelse. Tilstand der nyrens funkjsonelle enheter (glomeruli) er affiserte. Nyrefunksjonen svekkes, slik at man finner igjen økte mengder protein og blodlegemer i urinen. Pasienten opplever også stigende blodtrykk og væskeansamlinger (ødemer). G. kommer ofte sekundært av en streptokokkinfeksjon i halsen.
glucosuriNorsk: sukker i urinen. Tilstand der nyrens evne til å gjenoppta sukker fra urinen blir overgått, enten som følge av nyresvikt eller for høyt blodsukker ved sukkersyke. Gravide kan også oppleve en midlertidig glucosuri. Resultatet blir at urinen inneholder sukker (glukose), noe som kan påvises ved bruk av såkalte urostix.
gluteusNorsk: setemuskel. Muskelgruppe, som består av den lille, den mellomstore og den store setemuskel. Fester mellom hoftebeinhet og lårbeinet.
GnRHHormon som utskilles fra hypothalamus (i midthjernen) til hypofysen, og som stimulerer denne til å frigjøre gonadotropiner.
gonorrheaNorsk: gonoré. Kjønnssykdom forårsaket av bakteriegruppen gonokokker. Gir pussdannelse i nedre urinveier, indre kjønnsorganer og noen ganger også i munn, svelg og endetarm. Kan i alvorlige tilfeller gi blodforgiftning.
gr sternon (lat.)Norsk: sternum. Brystbeinet.
graftNorsk: transplantat. Det deles inn i tre grupper graft (transplantat): Xenograft vil si at graftet går fra én art til en annen. Autograft betyr at graftet kommer fra individet selv, mens allograft betyr at graftet går mellom to individer av samme art.
grand malNorsk: epileptisk anfall. Et stort epileptisk anfall, som innebærer forbigående bevisstløhet og muskelkramper
granulomGodartet svulst av blodårerikt bindevev, som oppstår p.g.a. innkapsling av et fremmedlegeme eller avleiring av andre stoffer i kroppsvevet.
grenblokkStans i den ene av hjertets to ledninger for elektrisk impulsoverføring. Hyppigst er venstre grenblokk, og er et tegn på mulig hjertesykdom. Høyre grenblokk er mer sjeldent, og behøver ikke innbefatte hjertesykdom. Grenblokk gir karakterisitiske forandringer på EKG.
gynecomastiNorsk: kvinnebryst. Forstørring av brystkjertlene hos menn. Oppstår ofte forbigående i pubertet, men kan også forekomme ved skrumplever og etter inntak av visse legemidler, f.eks. østrogen.
gynekologLege som har temaet kvinnesykdommer som spesialfelt.