Besvimelse

Hva er besvimelse?

Besvimelse kan komme av mange årsaker, med utgangspunkt i hjerte, kretsløp, blodtrykk og åndedrett. Den type du leser om her er den vanligste typen besvimelse. Besvimelse kan oppstå når som helst hos alle mennesker, både friske og syke.

Hva utløser besvimelse?

Hvis du hører til dem som lett besvimer, vet du også sikkert hva som utløser besvimelsen. Det kan være en stressituasjon som er preget av angst og spenning og kanskje smerter. Du kjenner det kanskje fra når du får tatt blodprøver eller andre ubehagelige situasjoner hos legen. Man kan også merke det når man oppholder seg i varme, og i overfylte rom med dårlig utlufting.

Det kan komme i forbindelse med fysisk så vel som psykisk belastning, og spesielt hvis man ikke har det så bra fra før av. Besvimelse kan komme som lyn fra klar himmel. Men det starter som regel med at det svartner for øynene, man blir blek og svetter - blir svimmel og kanhende kvalm.

Det kan skje når en sitter, står eller når man reiser seg fra liggende stilling. Besvimelsen kommer plutselig, men som regel rekker man å si fra i forveien, slik at en annen person kan hjelpe til med å legge en i riktig stilling. Da gjerne med hodet litt lavt og benene høyt. Dermed løper blodet tilbake til hodet.

Dersom du besvimer helt, varer det sjeldent mange sekunder eller minutter før du er helt våken igjen, men du er fortsatt slapp i armer og ben. Prøver du å reise deg for fort, kommer svimmelheten lett tilbake og du besvimer kanskje igjen.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg holder på å besvime?

Hvis du føler at du er nær ved å besvime, og det er vanskelig for deg å få lagt deg helt ned, kan du prøve å sette deg ned og bøye hodet ned mellom knærne. Dersom du har noen til å hjelpe deg, er det fint om vedkommende kan holde hånden over nakken din og trykke ned, mens du selv prøver å løfte hodet med jevn kraft. Dette presser blod opp til hjernen, slik at symptomene minskes, og man unngår å besvime.

Hvordan unngår jeg å besvime?

Hvis du hører til dem som har lett for å besvime, skal du være oppmerksom på hvilke situasjoner hvor det forekommer. Forsøk å unngå disse situasjonene, eller ta noen forholdsregler dersom det lar seg gjøre. Hvis du føler at det nærmer seg en besvimelse - si det til de som er omkring deg. Dermed er de forberedt dersom det skjer. Når man snakker om problemet kan det kanskje virke selvforsterkende slik at man faktisk blir verre, men det er bedre at de som er tilstede vet hva som kan skje, enn at de blir overrasket og redde dersom du skulle besvime.

Besvimelse er kortvarig. Hvis det går mer enn ett til to minutter med bevisstløshet uten tegn på at man er ved å våkne, bør der antageligvis ytterligere førstehjelp til.

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege. Oppdatert i 2015.


Relevante artikler