Forkjølelse

Hva er forkjølelse?

Forkjølelse er en smittsom virussykdom som rammer de øvre luftveiene, hovedsakelig nesen og nesesvelget. Det mest karakteristiske sykdomstegnet er rennende nese. Sykdommen kommer alene eller sammen med andre sykdommer som for eksempel influensa. Sykdomsforløpet er som regel godartet og varer omtrent en uke. Forkjølelse rammer folk i alle aldre, men spesielt ofte barn. Sykdommen ses oftest om høsten og vinteren. Gjennomsnittlig får man en forkjølelse mellom 2 og 4 ganger i året.

Hvordan blir man forkjølet?

For å bli forkjølet må man smittes av et virus. Det finnes mer enn hundre forskjellige virus som kan gi forkjølelse. Smitten skjer fra person til person, dels via luftbårne dråper og dels via hendene. Håndsmitten er sannynligvis den hyppigste. Man smittes ved at man etter å ha fått forkjølelsesvirus på hånden, fører det opp til nesen eller øynene. Forkjølelsesvirus kan overleve på huden i flere timer og det er derfor viktig å vaske hendene etter at man har pusset nesen.

Det går mellom 2 og 5 dager fra man har blitt smittet til man blir syk. En som er smittet kan smitte andre fra dagen før han blir syk til 1-3 dager etter at han har blitt frisk igjen.

Hvordan arter en forkjølelse seg?

Som regel starter en forkjølelse med at man får vondt i halsen og det kan gjøre vondt når man svelger. Senere begynner man å nyse, og nesen renner med tynt vannaktig sekret. Sekretet blir snart gulere og mer tyktflytende. Man blir tett i nesa fordi slimhinnen hovner opp. Man kan få følelsen av dotter i ørene, hodepine og hoste. I starten kan man også få lett feber og føle seg slapp og syk. Barn får oftere feber enn voksne.

Hvordan kan man unngå å bli smittet?

Hvordan stiller legen diagnosen forkjølelse?

Det er de færreste som vil gå til legen med en forkjølelse. Bare med andre problemer i tillegg er det nødvendig å kontakte lege.

Gode råd

Aktivitetsnivå

Det er generelt ingen begrensninger for hva man kan foreta seg, selv om man har blitt forkjølet. Men man vil nok bli lettere sliten enn vanlig, og kroppen har sannynligvis godt av å ta det litt med ro mens forkjølelsen pågår.

Hvordan er prognosen?

I de aller fleste tilfelle vil forløpet være godartet og man blir helt frisk etter 1-2 uker. Noen ganger kan en forkjølelse føre til andre problemer. Det kan for eksempel være betennelse i øynene, bihulebetennelse, mellomørebetennelse, halsbetennelse og lungebetennelse. Årsaken til dette kan være at forkjølelsen har banet vei for en infeksjon med bakterier.

Hvordan behandler man forkjølelse?

Det finnes ingen effektive midler mot forkjølelse, da dette er en virus-sykdom. For å bedre symptomene kan man bruke nesedråper eller -spray som gjør at hevelsen av neseslimhinnene reduseres.

Etter et opplegg av Hanne Korsholm, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler