Hælspore

Hva er en hælspore?

Hælspore er resultatet av lang tids feilbelastning av de store seneflatene under fotsålen. Dette forårsaker smerter i hælen. I et forsøk på å reparere gjentatte småskader i senen begynner kroppen å avleire kalk der hvor senen hefter til hælbenet, og etterhvert utvikles et lite kalkhorn på hælen som man kaller hælspore. Hælsporen er altså sluttproduktet fra en langvarig prosess. Denne prosessen er det mulig å avbryte, slik at hælsporen slett ikke utvikles.

Hvordan får man hælspore?

Hver gang du tar et skritt, skal én av hælene dine kunne klare belastningen av hele kroppen. Under bevegelse blir denne belastningen opptil 20 ganger din egen kroppsvekt. Belastningen dempes av en fettpute under hælen og av et stort senebånd under fotsålen.

Hva er tegnene på overbelastning av fotsålens senebånd og hælspore?

Hvem er særlig utsatt?

Gode råd

Hvordan stiller legen diagnosen "overbelastning av fotsålens senebånd" (plantar fasciit) og hælspore?

Hvordan er prognosen?

Hvordan behandles overbelastning av fotsålens senebånd og hælspore?

I tidlige stadier vil behandlingen forløpe noenlunde som skissert under "gode råd."

Lege din vil videre kunne hjelpe med bl.a. teiping av ankelen for å avstive denne og gi hælen ro, korrekte sko, innlegg, smertestillende og hevelsesdempende behandling osv.

Har det utviklet seg en hælspore, kan kirurgi være aktuelt. Man fjerner hælsporen og utfører evt. kirurgisk avlastning av fotsålens senebånd. Men dette er absolutt ikke noen mirakelkur. Behandlingen skal settes inn FØR det utvikles en hælspore.

Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler