Kviser (acne vulgaris)
Hva er acne vulgaris?
Acne vulgaris eller kviser er en svært vanlig hudlidelse som rammer nesten alle unge tidlig i puberteten.
Den skyldes en betennelse i de små talgkjertlene som omgir de fine hårene i ansiktet og på overkroppen.
Mengden av kviser (akne) øker og når sitt maksimum i 17 - 19-årsalderen. Heretter avtar den gradvis hos de fleste, og problemene slutter som oftest omkring 25-årsalderen. Enkelte personer kan imidlertid ha kviseproblem til omkring 40-årsalderen.
Kviser kan dessuten forekomme hos kvinner før menstruasjonen og under graviditet, samt hos mennesker som blir utsatt for ekstreme påvirkninger av huden, som for eksempel kulde, varme eller kraftig forurensing.
Hvordan oppstår kviser?
I puberteten økes kroppens produksjon av mannlige kjønnshormoner (androgener) hos begge kjønn. Dette stimulerer talgkjertlene til en økt produksjon av talg(hudfett). Hos noen personer er talgkjertlene ekstremt følsomme for det mannlige kjønnshormonet. Det er disse personene, som oftest menn, som rammes av kviser i så stor grad at det er nødvendig med legehjelp.
Samtidig som produksjonen av talg økes, vil talgkjertlenes utførselsganger tettes mer eller mindre til, slik at det blir vanskelig for talgen å komme ut. Dette minsker imidlertid ikke talgproduksjonen.
Kvisene oppstår på grunn av hudbakterien Propionebacterium acnes, som lever av hudfett. Under nedbrytningen av hudfettet dannes det avfallsstoffer og fettsyrer som irriterer talgkjertelen, slik at det oppstår betennelse i den. Først viser dette seg som ømme og røde små knuter. Disse avløses av de egentlige kvisene, som inneholder nedbrutt talg. Betennelsen avtar etter noen dager eller uker, avhengig av hvor store de er.
Større utbrudd av kviser kan gro under dannelse av arr som vil følge en resten av livet. Kviser kan være psykisk belastende og hemme sosialt liv. Tidlig og god behandling kan derfor være viktig.
Hva kan forverre kviser?
- Arbeid i fuktig miljø med fett, olje og andre kjemikalier.
- At man er "stresset", det vil si at man ikke har det godt med seg selv.
- Hvis man klør på kvisene eller klemmer dem ut.
- Menstruasjon.
- Enkelte medikamenter og kjemikalier.
Hva kan jeg gjøre selv?
- Vask ansiktet 2 ganger daglig med en mild hudvennlig såpe (pH omkring 6,5). Sørg for å vaske huden når du har svettet. Du skal ikke skrubbe deg i ansiktet, fordi det bare forverrer kvisene.
- Unngå at håret henger ned i ansiktet, og vask det jevnlig med sjampo.
- Ikke klø eller klem ut kvisene. Det gjør bare tingene verre og kan gi arr.
- Unngå at huden utsettes for mye kulde, varme eller sollys. Sollys lindrer kvisene en liten stund, men kan ikke holde den tilbake. For mye sol kan gi hudskader og hudkreft.
- Bruk vannbasert fuktighetskrem, solbeskyttelse og kosmetikk som ikke tetter til porene i huden. Fett- eller oljeholdig krem og makeup tetter til porene og kan gi flere kviser.
- Det er ikke vitenskapelig bevist at bestemte matvarer gir kviser. Men hvis du selv legger merke til at du får flere kviser et par dager etter at du har spist noe bestemt, for eksempel tomater, reker eller sjokolade, skal du selvfølgelig prøve å unngå det.
- Spis en god og variert kost, drikk rikelig med vann og trim regelmessig.
- Hvis man har det bra med seg selv, har huden det også bedre.
- Oppsøk eventuelt en god kosmetolog som kan hjelpe deg med hudpleie. Dette må du imidlertid betale av egen lomme.
- På apoteket og i butikken kan du kjøpe forskjellige midler til behandling av lett akne uten resept. Prøv dem i 6 - 8 uker før du gir opp. Det tar tid å få kviser under kontroll.
Når bør jeg gå til legen?
- Hvis midlene uten resept ikke virker etter 6 - 8 ukers bruk.
- Hvis kvisene plager deg.
- Hvis du har store, ømme kviser.
- Hvis du har arr etter kvisene.
- Hvis du har mørk hud og det kommer mørke flekker når kvisene forsvinner.
Hvilke behandlingsmuligheter finnes det?
Avhengig av hvor stort problemet er, kan legen velge å sette i gang en behandling på egen hånd, eller henvise deg til en hudlege.
Behandlingen kan foregå med midler som smøres på huden, eller ved hjelp av tabletter.
Behandlingen retter seg mot en eller flere av de faktorer som har betydning for kviseutviklingen: Den økte produksjonen av talg, tiltetting av talgkjertlenes åpning og kvisebakterien i seg selv.
Samtidig med behandlingen, må du fortsette å følge de rådene som er nevnt ovenfor.
Husk at behandling av kviser tar tid. Behandlingens virkning kan derfor først sees etter 6 til 8 uker. Behandlingen vil vanligvis fortsette til man vokser fra det i 20 - 30-årsalderen.
Lokalbehandling:
Ofte er det nok med azelainsyre eller benzoylperoxid. Disse midlene motvirker tiltetting av talgkjertlenes åpning og hemmer kvisebakterien.
Ved svært uttalte tilfeller av kviser kan legen kombinere disse midlene med clindamycin eller behandle med clindamycin alene. Clindamycin må kun brukes i en kortere periode. Det er et antibiotikum, og det er risiko for at bakteriene kan bli resistente mot middelet.
Ved kviser som er dominert av såkalte hudormer, kan legen ordinere tretionin. Det må ikke brukes av gravide, og kvinner kan kun få preparatet hvis de bruker en sikker form for prevensjon, for eksempel p-piller.
Systemisk behandling
Voksne kvinner som er plaget av svært utbredt akne, vil ofte ha nytte av p-piller med antiandrogener. Denne typen p-piller kan imidlertid ikke brukes hvis man har en akutt leversykdom.
- Ved alvorligere former for kviser, med voldsomme kviser, kan det anvendes en langtidsbehandling med antibiotika (tetracyklin eller makrolider), som regel kombinert med midlene som er nevnt ovenfor. Tetracyklin må ikke brukes av gravide eller ammende kvinner eller barn under 12 år.
- Hvis kvisene fører til cystedannelser, hvor de nevnte tiltakene ikke er effektive, kan hudlegen behandle med isotretionin- kapsler. Isotretionin kan ikke brukes av gravide, og kvinner kan kun få preparatet hvis de bruker en sikker form for prevensjon. Kvinnene kan dessuten ikke bli gravide før en måned etter at behandlingen er avsluttet. Isotretionin kan heller ikke anvendes av personer med nyre- eller leversykdommer. Preparatet kan ha alvorlige bivirkninger, derfor er det kun hudleger som kan behandle med det.
Fjerning av arr etter kviser
- Hvis man har fått arr etter kviser, kan man eventuelt få disse fjernet. Det kan skje ved sliping av huden (dermabrasio) eller ved laserbehandling. Disse behandlingene foregår hos hudlege eller plastikkirurg.
Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege, og Ulla Søderberg, spesialist. Oppdatert i 2016.