Parkinsons sykdom - medisinsk behandling
Hvordan blir Parkinsons sykdom behandlet medisinsk?
Den medisinske behandlingen av Parkinsons sykdom vil være medisin som enten bedrer virkningen av det eksisterende signalstoffet Dopamin i hjernen, erstatter det eller hemmer/forsinker nedbrytningen av det.
Hvilken medisin kan bli gitt?
Dopamintilførsel:
- Dopaminreseptor stimulerende dopaminagonister (tabletter)
- Dopaminforsterkende enzymhemmer (tabletter og mikstur)
- Acetylkolinerge hemmere (tabletter eller injeksjonsmidler)
- Glutaminerg hemmere
Hvordan behandles den enkelte parkinson pasient medisinsk?
Fordi sykdomsforløpet varierer sterkt fra pasient til pasient er det nødvendig å tilpasse behandlingsstrategien til hver enkelt. Den samme behandlingen kan ikke anvendes til alle pasienter. Man kan også være nødt til å variere behandlingen underveis.
Hvor gammel du er når sykdommen inntreffer påvirker behandlingsstrategien. Det medisinske behovet eller behovet for å dempe symptomene avhenger av pasientens yrkesmessige og sosiale forhold. Når diagnosen stilles er det derfor viktig at både pasienten og de pårørende tas med i beslutningen om behandlingsstrategi. Man mener det er tungtveiende grunner til å utsette behandlingen med levodopa (forstoff til dopamin). Da det er gunstig for sykdommens senere forløp.
Det er viktig at medisininnstillingen og senere endringer i doseringen foregår langsomt for å kunne vurdere effekten av medisinen og unngå overdosering. For å være sikret mot overdosering, bør en ikke tilstrebe fullstendig symptomfrihet.
Relevante kapitler om Parkinsons sykdom
- Fakta om Parkinsons sykdom.
- Parkinsons sykdom - Hva kan man gjøre selv?
- Parkinsons sykdom - Medisinsk behandling
- Parkinsons sykdom - Hva er de fremtidige behandlingsperspektivene?
Skrevet av Ole-Bjørn Tysnes, professor, dr. med., etter et opplegg av Lene Wermuth, overlege. Oppdatert i 2016.