Pityriasis versicolor

Hva er Tinea versicolor?

En hudsykdom fremkalt av en gjærsopp, Pityrosporum ovale. Soppen finnes i hodebunnen hos nesten alle voksne mennesker og hos noen få forårsaker den en uskadelig, men kosmetisk sjenerende hudlidelse. Soppen har dessuten betydning for utviklingen av flass og seboré (seboréisk dermatitt).

Hvordan får man Tinea versicolor?

På et eller annet tidspunkt under oppveksten får vi soppen på kroppen. Der lever den et stille og ubemerket liv inntil noe får den til å vokse uhemmet.Vi vet ikke så mye om hva som får den til plutselig å blomstre opp, men Tinea versicolor er spesielt hyppig i subtropiske og tropiske områder. Her hjemme er den også mest tilbøyelig til å blomstre opp i sommermånedene.

Hvis man svetter mye eller har en stor talgproduksjon, vil soppen ha lettere for å trenge inn i overhuden.
Har man har nedsatt immunforsvar, for eksempel på grunn av en Hiv-infeksjon, vil soppen også ha lettere for å spre seg.

Hva er tegnene på Tinea versicolor?

Tinea versicolor finnes som oftest øverst på ryggen og på brystet, men den kan forekomme over hele kroppen. Om sommeren sees infeksjonen som skarpt avgrensede, ujevne flekker. Flekkene er lyserøde, røde eller brunlige og flasser ganske lett. Flekkene flyter ofte sammen og danner store flekker som kan minne litt om et kartformasjoner. Soling får fargen til å jevnes ut så tilstanden ikke sees like tydelig.

På høsten begynner flekkene å flasse og endre farve. De fremstår da som hvite flekker på en litt sommerbrun bakgrunn og blir mer synlige enn de var om sommeren. De fleste pasientene med Tinea versicolor henvender seg derfor først til legen i denne fasen av angrepet.

Hvem er spesielt utsatt?

Personer som svetter mye eller har en stor talgproduksjon. Dette gjelder for eksempel tenåringer. Personer med nedsatt immunforsvar.

Gode råd

Hvis man har hatt soppangrep en gang, kommer det med stor sannsynlighet tilbake. Derfor anbefales det at man starter med forebyggende tiltak som skissert nedenfor.

Hvordan stiller legen diagnosen Tinea versicolor?

Mange andre hudlidelser kan se ut på samme måte, men kreve en helt annen behandling. Derfor er det viktig at legen foretar videre undersøkelser.

Ved antatte soppinfeksjoner bør det tas et soppavskrap til mikroskopi og dyrkning. Pityrosporum ovale lyser gulgrønt eller rødbrunt når den lyses på med ultrafiolett lys (Woodlight).

Tegn på mulig forverring

Hos enkelte personer kan soppen infisere hårsekkene på rygg og bryst. Dette viser seg som kraftig kløende, kviselignende knopper.

Tilstanden kalles Pityrosporum folikulitis og sees spesielt i 30-40 års alderen og først og fremst hos kvinner. Symptomene forsvinner ved behandling.

Hvordan er prognosen?

Behandlingen av det første utbruddet vil ganske raskt roe ned tilstanden. De hvite flekkene må du imidlertid leve med i noen måneder inntil overhuden har blitt fullstendig nydannet.

Ved å forebygge i de påfølgende somrene kan du unngå å få nye hvite flekker.

Hvordan behandles Tinea versicolor?

Det egentlige utbruddet behandles med en spesialsjampo som gnis inn i hodebunnen og de angrepne hudområdene en gang om dagen i 10 dager. Sjampoen skylles av etter 5 minutter.

I verre tilfeller kan legen velge å behandle deg med kapsler med antisoppmiddel. Også kapselkuren skal følges opp med en forebyggende behandling året etter.

For å unngå å få Tinea versicolor på nytt kan du bruke spesialsjampoen to ganger i uken i perioden fra april til oktober.

Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege, og Ulla Søderberg, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler