Vorter

Hva er vorter?

Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden. Alminnelige vorter på hender og føtter skyldes et av flere virus som bare smitter mellom mennesker. i øyeblikket kjenner man til mer enn 60 forskjellige vortevirus.

Vorter er sjeldne hos barn under tre år. Hos barn mellom 4-6 år har cirka 5-10% vorter, mens cirka 15-20% av barn mellom 16-18 år har det. Hos voksne forekommer det sjeldnere.

Smitter vorter?

Vortevirus er meget smittsomt. Hudcellene på vorten frigir tusenvis av virus hver dag. Man kan bli smittet ved berøring av vorten eller av de avstøtte hudcellene, og på den måten kan man smitte både seg selv og andre. Blodet smitter ikke. Risikoen for smitte nedsettes ved å lakkere vorten med blank neglelakk. Vorter kan også smitte indirekte, for eksempel via gulvet i dusjen i gymsalen eller svømmehallen.

Det er ikke alle som er like mottagelige. Barn kan ferdes i samme gymsal og være utsatt for samme massive påvirkning med vortevirus. Noen barn utvikler vorter, mens andre tilsynelatende er helt immune. Årsaken til denne forskjellen er ukjent.

Det kan for øvrig gå flere måneder fra man blir smittet til vortene viser seg.

Hvordan ser vorter ut?

Hvordan behandles vorter?

Det finnes ingen behandling som med sikkerhet kan fjerne vorter. Vorter oppfører seg i grunnen ganske merkelig. Hvis du har tålmodighet, forsvinner de fleste vorter av seg selv i løpet av et halvt til to år. Det at vorter har en tendens til å forsvinne av seg selv, er nok grunnen til at mange gode husråd virker på nesten mirakuløst vis.

Behandlingen avhenger av personens alder, antallet av vorter, deres plassering og eventuelle plager. Spesielt hos barn skal behandlingen sees i forhold til de forholdsvis gode sjansene for spontan helbredelse. Det kan bli nødvendig å forsøke flere midler før vortene forsvinner.

Etter et opplegg av Vibeke Manniche, Barnelege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler