BMI og overvekt

Test om du er overvektig - beregn din BMI

Mange mennesker tror at de er overvektige uten at de nødvendigvis er det. Man kan være adskillig rundere enn en reklamemodell uten å være overvektig. Faktisk skal man helst ha litt fett på kroppen: 10 -18 prosent av en manns kroppsvekt bør være fett, mens 18 -25 prosent av en kvinnes kroppsvekt skal være det . Kroppen trenger litt fett, til isolasjon og til produksjon av enkelte stoffer.

Du kan finne ut om du er overvektig ved å benytte den såkalte BMI-testen. Testen beregner din BMI (Body Mass Index) et tall som forteller noe om forholdet mellom vekt og høyde


Skriv inn din vekt i kg:


Skriv inn din høyde i cm :
Ditt BMI-tall er:


Her ser du hva ditt BMI-tall (Body Mass Index) helst skal være:


BMI under 17: Du er undervektig. Du bør nok legge på deg noe.
BMI: 18 - 25: Du er i en sunn sone.
BMI: 26 - 30: Du er litt overvektig. Pass på at du ikke går opp mer i vekt.
BMI over 30: Du er i fedmesonen. Fedmen øker riskoen for tidlig død.


Mennesker er forskjellig bygget, og derfor er det visse marginer som BMI-verdien kan ligge innenfor. Er BMI-verdien din over 25 - 27, så bør du imidlertid gjøre noe med det. Overvekt kan blant annet utløse sukkersyke, hjertelidelser, kreft og for høyt blodtrykk. Hvis ditt BMI er over 30, så nærmest må du gjøre noe.

BMI-skalaen er nyttig for de fleste. Dersom du er topptrent med mye muskler og lite fett, så gir BMI-skåren mindre mening.

Er ditt BMI-tall for høyt så les: