Kaldhevet brød
Deigen gir 4 brød
Ingredienser:
1 liter vann
1/2 pk. gjær
2 ss salt
ca. 1,6 kg melFremgangsmåte:
-
Elt ingrediensene sammen til en ikke for fast deig, som slipper røreskålen. La deigen heve kjølig ca. 12-16 timer. Rull deigen ut i fire eller to rektangulære plater. Form fire eller to store brød.
-
La dem etterheve til ca. dobbelt størrelse. Pensle. Riss brødene med en meget skarp kniv.
-
Bak ca. 40 minutter ved 225 grader til brødene er svakt gyldenbrune, og de lyder hule, når man banker dem på undersiden.
Storkjøkkenvariant nr. 1: Lag deigen kl. 7 om morgenen. Slå brødene opp over middag, og sett dem i kjøleskapet natten over. Bak dem kl. 7 neste morgen. Brødet er ferdig før kl. 8 og hele kjøkkenet dufter nydelig!
Storkjøkkenvariant nr. 2: Lag boller av deigen i steden for og bak dem neste morgen kl. 7. Kl. 07.20 er det ferske boller!
Storkjøkkenvariant nr. 3: Mandagsbrød. Legg den rå, uhevede deigen i kjøleskapet om fredagen (max. 3 grader), slå brødene opp mandag morgen, la dem heve et lunt sted i rundt 2-3 timer og bak.
Storkjøkkenvariant nr. 4: Mandagsbrød. Legg den rå, uhevede deigen i former om fredagen, sett i kjøleskapet og bak dem mandag morgen kl. 7.
Trykk her for flere oppskrifter