Gravide kan elske så mye de vil

Er det naturlig å være bekymret?

Når du blir gravid, skjer det mye i kroppen. Alt er til det lille barnets beste. Du kan merke det selv, både fysisk og psykisk. Gleden er stor, men usikkerheten er kanskje også tilstede. Du vil gjøre alt for å gi barnet ditt de aller beste livsbetingelser.

Hva nå? Kan vi fortsette som før? Kan trykk mot magen skade barnet?

Er det fare for infeksjoner? Kan man abortere eller føde for tidlig hvis man får orgasme ? Er noen samleiestillinger bedre enn andre?

Alle disse tankene og usikkerhetene er nok til at noen kvinner og menn i en tid har mindre lyst på sex enn før graviditeten. I denne situasjonen er det ikke uvanlig å tenke på sex som ren og skjær fornøyelse som krever overskudd. Eller at sex er forplantning og bare det.

Du føler gjerne at det er barnet som krever mest oppmerksomhet nå. Nå er vi tre og vi skal først og fremst ta hensyn til den lille, kommende tredjemannen. Tenk hvis våre lyster kan skade det lille barnet som vi har ønsket oss så lenge og som vi lengter etter å få møte.


Kan vi fortsette sexlivet vårt som før?

Sex og samleie skader ikke når du er gravid. Kun i svært sjeldne tilfeller vil jordmor eller lege foreslå at dere tar en pause under svangerskapet.

Blødning i første del av graviditeten og etter samleie skal alltid nevnes for legen. I så fall vil dere nok bli anbefalt tilbakeholdenhet, men det betyr ikke at sex er forbudt gjennom resten av graviditeten.

Barnet ligger godt beskyttet og verken bevegelser, kontakt eller utløsning skader barnet. Du kan riktig nok merke sammentrekninger i livmoren etter en orgasme, men det varer ikke lenge, og fødselen starter ikke av den grunn.

De fleste klarer å finne en balanse uten at det går ut over gleden og nytelsen, samtidig som man selvsagt tar hensyn til omstendighetene.


Hva gjør man når magen blir stor?

I første tredjedel av svangerskapet fyller fosteret og livmoren så lite at det verken sees eller merkes. Men etter hvert blir magen større og den kan kanskje komme litt i veien ved samleie med mannen øverst. Derfor kan det være en god idé å finne frem til andre stillinger, der magen ikke er i veien.


Hva gjør man når lysten mangler?

Dere kan elske gjennom hele svangerskapet - fra første til siste dag. Men lysten hos både kvinnen og mannen kan fra tid til annen svinge en del i løpet av graviditeten. Dette må dere være oppmerksomme på og ta hensyn til. Begge to.

Et vellykket seksuelt samvær er alltid avhengig av lysten hos begge parter. Enten dere er gravide eller ikke, er dette avgjørende for at samlivet skal være så godt som dere ønsker.

Etter et opplegg av Erik Fange Poulsen, spesialist