Fem om dagen

Skrevet av: Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog

Hvor mye frukt og grønt skal jeg spise?

Eple

De fleste nordmenn tror de får nok frukt og grønt. Men undersøkelser viser at vi i gjennomsnitt spiser alt for lite frukt og grønnsaker. Hver nordmann inntar i gjennomsnitt cirka 300 gram frukt og grønt om dagen, og det er omtrent bare halvparten av hva som er anbefalt!

Det er bevist at man i vesentlig grad nedsetter risikoen for både kreft og hjerte-/karsykdommer hvis man spiser mer frukt og grønt. Som en tommelfingerregel bør mennesker over ti år spise minst fem enheter (125 gram stykket) om dagen, mens barn under ti skal ha fire enheter.

Norske anbefalinger for forbruk av frukt og grønnsaker er:

Rød paprika

Hvordan får jeg nok?

Følgende dagsrasjon vil som et eksempel sikre deg nok:

Hva er en porsjon?

Der er naturligvis forskjell på hvor mye forskjellig frukt og grønnsaker teller. Men én enhet /porsjon (som du altså har bruk for fem av hver dag) kan noenlunde regnes ut slik:

Grønnsaker

Grønnsaker:

Ananas

Frukt

Er frossen frukt og grønt godt nok?

Appelsiner

Ja, moderne frysemetoder bevarer næringsstoffene i maten, så de ikke går tapt. Faktisk så kan frossen frukt bevare næringsstoffene bedre enn frisk frukt som har ligget lagret lenge i romtemperatur. Hermetisk og tørket frukt er også bra, og ren fruktjuice kan fint telle som en eller flere av dine fem enheter om dagen

Hvordan øker jeg det daglige inntaket mitt?

Et godt tips er å gjøre det til en vane å sette frukten og grønnsakene frem. La deg friste! Det skal være lett å forsyne seg med et eple, en appelsin, en gulrot eller et stykke selleri. Gjør det til en regel at du aldri serverer et måltid uten minst en grønnsak eller et stykke frukt til.


Relevante artikler