Fettstoffskiftet
Skrevet av Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog
Menneskets
fettstoffskifte er meget nøye kontrollert. Selv om en person har en
overvekt på 10-20kg, utgjør det likevel kun få promille i forhold de
6 tonn fett en person spiser i løpet av et helt liv
Den
anbefalte kost består av 30% fett, 55-60% karbohydrater og 10-15%
protein (kostpyramiden). Et
slikt kosthold sikrer god fordeling av næringsstoffer. Dette behovet er
ikke forskjellig for normal- og overvektige, men protein og karbohydrater
metter faktisk mer enn fett utregnet på kaloriverdi. Derfor er det
hensiktsmessig at overvektige har et relativt høyere innhold av
karbohydrater i kosten.
Fett, eller lipider som de også kalles, kan inndeles på flere måter. Det viktigste fettet i kosten er triglyserider og fettsyrer (mettede og umettede), men kosten inneholder også kolesterol som kan ha avgjørende betydning for vår helse. Triglyserider brytes ned av det fettspaltende enzymet lipase til glyserol og fettsyrer.
Fordøyelsen
av fett er kompleks og foregår hovedsakelig i tynntarmen.
Hvordan
tas fett opp i kroppen?
I
munnhulen skjer ingen fettfordøyelse, slik som det gjør med sukker.
Heller ikke i magesekken skjer det noe særlig fordøyelse. Først i
tolvfingertarmen begynner ting å skje. Her tilføres gallesyrer og
enzymet lipase. Gallesyrene produseres av lever og føres til galleblæren.
Når vi spiser et fettrikt måltid frigis gallen fra galleblæren, og går
ut i tarmen. Gallen er nødvendig for at lipasen kan arbeide effektivt.
Lipase dannes i bukspyttkjertelen.
Glyserol
og korte fettsyrer tas direkte opp av tarmens celler. Tilstedeværelsen
av galle gjør at resten av fettstoffene kan danne en emulsjon, dvs. en oppløsning
av fett i vann. Dermed kan de tas opp direkte.
Triglyserid
og kolesterol kan måles ved en enkel blodprøve. Etter et fettrikt måltid
kan en registrere en stigning få timer etterpå.
Fettets
transport med blodet
Alt fett i blodet er bundet til proteiner, og fett er en viktig energireserve. Den kan mobiliseres som frie fettsyrer eller som såkalte lipo-proteiner. Sistnevnte sørger for transport av andre fettstoffer fra tarm og lever.
Et
særlig lipo-protein er kolesterol. Kolesterol kan grovt deles inn i HDL-
og LDL-kolesterol. HDL og LDL er spesielle proteiner som fungerer som
"ferjer" for kolesterol; de frakter kolesterol mellom tarm, lever
og andre vev.
Kolesterol,
og særlig forholdet mellom "det gode" HDL- og "det
dårlige"
LDL-kolesterolet har betydning for utviklingen av åreforkalkning.
Hvordan
forbrennes fett i kroppen?
Mange
celler skaffer seg energi ved å bryte ned triglyserider enten fra
kosten eller cellens egne fettlagre. En annen viktig måte å skaffe seg
energi på er nedbryting av karbohydrater. Når cellene mangler
karbohydrater, på grunn av faste eller sukkersyke, kan kroppen tvinges
til utelukkende å skaffe seg energi gjennom fett.
Nedbrytingen
av store menger fett kan føre til dannelse av såkalte ketoner.
Opphopning av disse ketonene kan føre til en livstruende tilstand (ketoacidose)
hos pasienter med sukkersyke.
Hvordan
lagres fett i kroppen?
Biologisk sett er menneskets fettdepoter et organ bestående av over 50 milliarder fettceller. Fettdepotene forekommer dels som samlinger av fettceller. Også andre celletyper kan inneholde mindre depoter med fett.
Ved
overvekt samles fettet som synlig fett. Hvor fettet sitter på
kroppen er avgjørende for hvor farlig overvekten er.
Regulering:
hvordan virker fettforbrenningen?
Balansen mellom å lagre fett i depotene eller frigjøre fett, reguleres både av hormoner og via nervesystemet.
Den
viktigste hormonelle faktor er insulin, som stimulerer til
fettdeponering. Nervesystemets påvirkning skjer ved aktivering av det såkalte
sympatiske nervesystem, som er en del av det autonome nervesystemet. En
slik aktivering vil stimulere cellene til å frisette triglyserider til
blodet. Disse fraktes så til andre typer av celler i kroppen, f.eks.
muskelceller.
Etter et opplegg av Torben Bjerregard Larsen, lege