Fakta om middelhavsdietten
Skrevet av Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog.
(Foto: M.T. Petterson) |
Hva sier forskningen om Middelhavsdietten?
Sunne kostvaner senker markant risikoen for blodpropp i hjertet, ifølge en befolkningsundersøkelse i American Journal of Clinical Nutrition.
Blant 45.000 menn i alderen 40 til 75 år, som ble fulgt gjennom åtte år, falt risikoen for hjertesykdom med opp til 30 prosent blant dem som
spiste mest frukt, grønnsaker, belgfrukter, fullkornsprodukter, fisk og fjærkre.
Omvendt steg risikoen for en dødelig eller ikke-dødelig blodpropp med opp mot 64 prosent blant de mennene som hadde kostvaner
dominert av matvarer som rødt kjøtt, fiberfattige produkter, søtsaker, desserter, pommes frites og fettrike meieriprodukter.
Det har vist seg at Middelhavsdietten kan redusere dødeligheten hos eldre (under 80 år), ikke-røykere
på institusjon med 31 prosent.
Kilder:
American Journal of Clinical Nutrition 2000; 72: 912-921
American Journal of Clinical Nutrition 2000; 71: 987