Karbohydrater
Av: Mette Helvik Morken, klinisk ernæringsfysiolog
Hva
er karbohydrater?
Karbohydrater er sukkerstoffer sammensatt av kjemiske forbindelser, som inneholder store mengder karbon, samtoksygen og hydrogen.
Karbohydrater
har stor betydning for kostholdet vårt.
De forskjellige
karbohydratene
Karbohydrater inndeles tradisjonelt i monosakkarider, disakkarider og polysakkarider, dvs. sukkerarter som inneholder ett, to eller flere sukkermolekyler, respektivt.
De viktigste ernæringsmessige monosakkaridene er druesukker (glukose) og fruktsukker (fruktose). Som navnet antyder finnes disse sukkerartene i diverse frukter.
Glukose,
galaktose og fruktose er de viktigste sukkertypene i
energistoffskiftet. |
Glukose er sammen med galaktose og fruktose de formene for karbohydrater som tas opp gjennom tarmen og som organismen fortrinnsvis bruker som utgangspunkt for energiomdannelse.
Disakkarider
er karbohydrater som er sammensatt av to monosakkarider
De
disakkarider som har størst betydning ernæringsmessig, er
vanlig strøsukker (sukrose) og
melkesukker (maltose).
Polysakkarider
er den form for karbohydrater som bør foretrekkes i alminnelig
sunn
kostlminnelig
sunn
kost
Polysakkarider finnes fortrinnsvis i form av stivelse. Stivelse er lange kjeder av sammenhengende glukosemolekyler og finnes i mange former for planter og plantefibre.
Et
annet polysakkarid er glykogen. Glykogen ligner stivelse i oppbygning og finnes i leveren og musklene som organismens karbohydratdepot. Når blodsukkeret faller frigis noe av
glykogenet som glukose til blodet, for at organismen skal kunne holde et vist nivå av tilgjengelig energi i blodbanen.
Når
blodsukkeret stiger lagres noe av blodets glukose som glykogen.
Disakkarider
og polysakkarider spaltes til monosakkarider før de tas opp gjennom
tarmen.
Kilde
til karbohydrater
I dansk gjennomsnittskost kommer 70 prosent av karbohydratene og 100 prosent av kostfibrene fra kornprodukter, grønnsaker, poteter og frukt.
Godterier, is, øl og brus bidrar med totalt 20 prosent av karbohydratinntaket og 70 prosent av sukkerinntaket. I motsetning til frukt og grønt inneholder disse produktene ingen kostfibre og bidrar i liten grad til inntak av vitaminer og mineraler.
Spalting
av di- og polysakkarider
Spalting av stivelse og glykogen starter i munnhulen ved hjelp av de enzymene (amylaser) man har i spyttet. I tillegg hjelper magesyren til ytterligere spalting, men først etter passasje gjennom tolvfingertarmen skjer den endelige spaltningen ved hjelp av andre amylaser fra bukspyttkjertelen.
Disakkaridene spaltes i selve tarmslimhinnen av spesifikke enzymer. Et eksempel på et slikt enzymer laktase. Mangler man dette enzymet tåler man ikke melk og melkeprodukter, fordi laktase spalter melkesukkeret, slik at vi kan dra nytte av det i kroppen.
Opptak av
karbohydrater
Fra tarmcellenes overflate opptas karbohydratene som monosakkarider og føres deretter inn i organismen via blodet. Her finnes det som fritt sukker (blodsukker) eller som depotstoffet glykogen i lever og muskler.
Se for øvrig artikkelen om karbohydratstoffskiftet.
Etter et opplegg av Torben Bjerregaard Larsen, lege
(Sist oppdatert: onsdag 5. juli, år 2000)