Generelt om mineraler

Hva er mineraler?

Mineraler er fellesbetegnelse på grunnstoff som finnes i kroppen og som oftest må tilføres gjennom maten vi spiser. Vi grupperer gjerne mineraler i:

Mineraler er grunnstoffer som finnes i kroppen i større mengder enn jern. Eksempler er kalsium og magnesium.

Jern og alle grunnstoffer som finnes i kroppen i mindre mengder enn jern, regnes for sporstoffer.

Eksempel på innhold av sporstoffer og mineraler i kroppen til et voksent menneske:

Jern 4 gram
Sink 2 gram
Kobber 100 milligram
Mangan 20 milligram
Selen 5-20 milligram
Krom 6 milligram
Kalsium 1000-1500 gram
Magnesium 20-30 gram

Selv om alle disse grunnstoffene er nødvendige bestanddeler i ernæringen, trengs enkelte i så små mengder at mangelsykdommer ikke er påvist hos mennesker, bortsett fra ved langvarig intravenøs ernæring. Vi skal være oppmerksomme på at det er en viss fare for forgiftning ved overdreven og ubalansert tilførsel av disse stoffene.

Hvor finnes mineralene?

Maten vi spiser inneholder mineraler og sporstoffer. Dersom vi følger anbefalingene til Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, vil vi være sikret et tilstrekkelig inntak av alle kjente mineraler og sporstoffer. Dette innebærer at vi bør spise grovt brød, fisk, poteter, frukt og grønnsaker og unngå høyt inntak av fett, sukker og salt, i hverdagen.

Mineraler/ sporstoffer Funksjon i kroppen Gode kilder i kosten
Kalsium Viktig for friske bein og tenner, normal blod levring og nervefunksjoner. Melkeprodukter, sardiner, grønne grønnsaker.
Jern Viktig for dannelse av hemoglobin, som transpoterer oksygen fra lungene til alle kroppens celler. Kjøtt, egg, grønne bladgrønnsaker, grove kornprodukter, bønner og linser.
Magnesium Nødvendig del av bein og tenner, nervefunksjoner og energistoffskiftet. Melkeprodukter, kjøtt, fisk, fjørfe, grønne grønnsaker.
Sink Nødvendig for reproduksjon av celler, vekst og vedlikehold av vev. Kjøtt, fisk og skalldyr, innmat, egg, melk og grove kornprodukter.
Kobber Inngår i energistoffskiftet og hemoglobindannelse. Fisk og skalldyr, nøtter, bønner og grønne bladgrønnsaker.
Mangan Viktig for produksjon av energi fra fett og sukker. Grove kornprodukter, frukt, grønnsaker og te.
Krom Nødvendig for at insulinet skal utføre sine oppgaver. Grove kornprodukter, ølgjær og kjøtt.

Hvordan får vi nok mineraler?

Et vanlig norsk kosthold inneholder gode kilder for alle næringsstoffene vi trenger. Hvis du har et alminnelig, variert kosthold og er frisk, vil du få dekket kroppens behov for mineraler og sporstoffer gjennom maten.

Dersom du spiser et ensidig kosthold med mye raffinerte matvarer, vil jeg anbefale tilskudd av vitaminer og mineraler. Det lureste er å velge en vitamineral tablett fra apoteket. Det finnes forskjellige produsenter. Felles for disse tablettene er at de inneholder vitaminer og sporstoffer i mengder tilsvarende anbefalte dagsbehov.

Av Mette Helvik Morken, klinisk ernæringsfysiolog


Relevante artikler