Gjenoppliving av spedbarn
For barn til og med syv-årsalder er årsaken til plutselig livløshet nesten alltid kvelning. Det betyr at det å opprettholde frie luftveier og foreta kunstig åndedrett (munn til munn) til barnet er av aller største betydning i gjenopplivningen. Det er viktig å komme tidlig i gang med å gi barnet luft fordi mangel på oksygen til hjernen kan medføre varige hjerneskader.
Felles for all hjerte-lungeredning av barn er følgende momenter:
- Åpne luftveier
Dersom barnet er bevisstløst og ligger på ryggen kan det være vanskelig å puste fordi barnets tunge kan gli bak i svelget slik at luften ikke kommer ned i lungene. Hodet kan også være bøyd bakover slik at øvre del av strupen får en knekk og luften vanskelig kan passere. Oppkast og væsker kan samles bak i svelget og stenge luftveiene. - Foreta kunstig åndedrett (munn til munn)
- Få hjertet til å slå (hjertemassasje)
Gjenoppliving av barn, trinn for trinn
- Stimuler og kontroller bevissthet (rist, rop, gni og klyp). Hvis barnet ikke reagerer, bør du rope om hjelp og hvis mulig skal du kontakte ambulanse/lege (113) øyeblikkelig.

- Åpne luftveiene.
- Frie luftveier fås ved å holde barnets hode i nøytral stilling. En skal altså ikke bøye hodet bakover hos spedbarn slik som en gjør på voksne. Kjeven føres fremover ved å ta tak i selve kjeven bak kjevevinklene. Unngå å klemme på undersiden av kjeven fordi da lukkes passasjen ved at tungen presses opp mot den bløte ganen.

- Hvis du mistenker nakkeskade, skal du unngå å bøye barnets hode. Bruk kun kjevetaket for å åpne luftveiene.
- Kontroller om barnet puster normalt (se etter om brystkassen beveger seg, lytt etter pusten fra nese og munn og føl eventuelt etter luftstrøm mot kinnet ditt). Det er viktig å understreke at gisp ikke må forveksle med normal pust.

- Hvis barnet puster, skal du legge det i sideleie og kontrollere at det puster jevnlig.
- Stabilt sideleie hos barn kan gjennomføres på ulike måter, men det viktigste er å holde lufteveiene åpne og forhindre at oppkast og væsker renner ned i luftveiene.
- Hvis barnet ikke puster, skal du starte kunstig åndedrett (munn- til munn).
- Gi inntil 5 innblåsinger gjennom både munn og nese.
- Innblåsingen må skje med små mengder luft, hos nyfødte er det nok med en munnfull luft, og barnets munn og nese må dekkes av innblåserens munn. Blåser en for hardt og for mye kan barnets lunger sprenges. Se på barnets brystkasse, så snart det hever seg har barnet fått nok luft inn ved innblåsingen. Bruk 1-2 sekunder på innblåsingen.
- Hvis brystet ikke hever seg, forsøk på ny å åpne luftveiene og forsøk inntil 5 nye innblåsinger. Hvis dette ikke har virkning, skal du forsøke å fjerne fremmedlegemet.
- Start hjerte- og lungeredning.
- Gi 30 brystkompresjoner og deretter 2 innblåsinger. Gjenta prosedyren med en kompresjonsfreksvens på 100 per minutt.

- Brystkompresjoner gjennomføres ved at to til tre fingre trykker brystkassen ned. Fingrene plasseres i midtlinjen rett nedenfor brystvortene. Trykk 1/3 av brystkassens tykkelse.
- Fortsett med hjerte-lungeredning inntil barnet viser tydelige tegn til liv eller til kvalifisert hjelp ankommer.
Av: Ansgar Berg, dr.med. pediatri.