Fakta om jod

Generelt om jod

Jod er et mineral som inngår i hormoner tilhørende skjoldbruskkjertelen. Mens vitaminer er molekyler; et ulikt antall atomer forbundet med hverandre, er jod et grunnstoff, det vil si ett enkelt atom. Siden behovet for jod er veldig lavt, betegnes det som et sporstoff, og denne gruppen utgjør, sammen med vitaminer, mikronæringsstoffene i kroppen.

Jod inngår som en viktig komponent i skjoldbruskkjertelens hormoner. Mangel på jod fører til forstørrelse av skjoldbruskkjertelen og utvikling av struma. Skjoldbruskkjertelen sitter på forsiden av halsen.

Jod finnes spesielt i saltvannsfisk og skalldyr.

For mye jod kan være spesielt skadelig for gravide og ammende.

Hva bruker kroppen jod til?

Som del av skjoldbruskkjertelens hormoner (thyroideahormonene T3 og T4), inngår jod i regulering av kroppens stoffskifte, dvs. de biokjemiske reaksjonene som danner energi og nye byggesteiner til vedlikehold av kroppens celler og vev.

Hormonene er viktige for vedlikehold av kroppens celler og vev.

Hvor i kosten finnes jod?

De dagligvarer som inneholder mest jod er saltvannsfisk, skalldyr, melk, egg og grønnsaker. Spesielt torskerogn, saltvannsfisk og skalldyr har høye konsentrasjoner av jod. Oppvarming av maten senker innholdet av jod.

Ved grilling og steking av fisk reduseres jodinnholdet med opp til 20 prosent. Ved koking kan innholdet reduseres med opp til 60 prosent.

Hvor mye jod må jeg ta?

Det anbefales et daglig inntak på 0,15 milligram for voksne og ungdom. Behovet er litt større under graviditet og amming. Anbefalingene her er 25-50 mikrogram ekstra.

Hvem har økt risiko for jodmangel?

Alle har selvfølgelig bruk for et velfungerende stoffskifte, men for barn er det spesielt viktig at reguleringen av stoffskiftet er optimalt. De har bruk for energi og byggematerialer til sin fysiske og psykiske vekst.

Det anbefales å bruke jodberiket salt til alle som av en eller annen grunn ikke spiser fisk og melk/melkeprodukter.

Hva er symptomene på jodmangel?

Jodmangel kan føre til struma.

Tegn på dette er:

Hos barn kan struma føre til mental retardasjon og dvergvekst. I Norge kan man få kjøpt jodberiket bordsalt.

Hvordan behandles jodmangel?

Symptomene på jodmangel forsvinner av seg selv hvis man øker jodinntaket.

Det er likevel verdt å vite at struma kan ha andre årsaker enn jodmangel, og det vil derfor være en god idé å snakke med legen hvis man tror man har struma.

Hva er symptomene på for høyt inntak av jod?

For store doser jod kan hemme hormondannelsen i skjoldbruskkjertelen. Symptomene vil derfor være de samme som ved jodmangel.

Når skal jeg unngå jod (graviditet, overdrevet inntak og bivirkninger)?

Spesielt gravide og ammende kvinner skal være forsiktige, siden for høyt inntak kan nedsette funksjonen av barnets skjoldbruskkjertel.

Skrevet av Mette Helvik Morken, klinisk ernæringsfysiolog. Oppdatert i 2014.


Relevante artikler